НОВИНИ

България е на 71-о място по свобода на словото в света според "Репортери без граници"

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 03.05.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Организацията "Репортери без граници" постави България на 71-о място по свобода на словото в годишната си класация. Миналата година страната ни заемаше 91-ата позиция.

"Свободата на словото в една от най-бедните и най-корумпирани държави в Европейския съюз е крехка и нестабилна. Малкото независими гласове в България работят под постоянен натиск", посочват от организацията.

От "Репортери без граници" изтъкват, че медиите у нас са зависими от приходите си от реклама, а разпределението на средствата от национални и европейски фондове е непрозрачно и позволява предоставянето на публични средства срещу положително медийно отразяване.

"Разследващите репортери, които отразяват организираната престъпност и корупцията, са обект на редовни заплахи. В допълнение на това медиите, фокусирани върху проблемите на малцинствата и тези, които получават средства от Западна Европа и САЩ, срещат враждебно отношение и кампании на омразата.

Заплахите и физическите нападения срещу журналисти в България остават като по-големият проблем е липсата на воля от страна на властите да разследват и осъждат тези посегателства. Журналистите, които работят извън столицата, са още по-изложени на подобни заплахи", посочват от "Репортери без граници".

Три държави от ЕС са с по-лоши показатели за свобода на словото от България. Това са Унгария (72-ро място), Малта (84-о място) и съседна Гърция (107-о място).

От съседните ни държави на Балканите с най-добри показатели са Северна Македония, която заема 38-о място, и Румъния - на 53-о място. Сърбия заема 91-а позиция в класацията, а Турция - 165-о място.

Най-голяма свобода на словото има в Норвегия, Ирландия, Дания и Швеция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодор Салпаров: В България клубният волейбол върви нагоре
Теодор Салпаров: В България клубният волейбол върви нагоре
Волейболистите на Нефтохимик посветиха шампионската титла на Бургас
Волейболистите на Нефтохимик посветиха шампионската титла на Бургас