НОВИНИ

Кирил Петков: Ако ГЕРБ-СДС подкрепят кабинета "Денков", ще им преотстъпим председателски места на комисии в НС

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 03.05.2023
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" - "Демократична България" е готова да преотстъпи на ГЕРБ-СДС председателски постове на парламентарни комисии, ако най-голямата парламентарно представена сила подкрепи проектокабинета "Денков". Това заяви в "Денят започва" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"ГЕРБ, ако искат да имат контрол върху управлението на държавата, могат да го направят през председатели на комисии. Тази седмица в Народното събрание трябва да разпределим комисиите. Това се случва на квотен принцип. Ако се гласува нашето правителство, сме готови да преотдадем част от тези комисии на тях - например на регионалното развитие. До този момент винаги големите милиарди са се харчили от МРРБ. Ние се опитахме да прекараме, че голяма част от тези пари трябва да се решават в Народното събрание. Защо това е важно - защото там камерите са пуснати и е прозрачно. Затова искаме да прехвърлим решението как да се харчат тези милиарди в парламента, а министърът ще изпълнява", каза Петков.

Академик Николай Денков сам е посочил членовете на оглавявания от него проектокабинет, уточни той.

ПП-ДБ номинира Николай Денков за премиер - ето кои са другите имена в проектокабинета им

"Акад. Денков нареди своя отбор, няма квотен принцип. Единственото, което направихме, е да му дадем мандат да си подреди отбора. Самите лидери в партията си казахме, че не е нужно да бодем очите с много ярко политическо правителство и хората да видят, че си даваме сметка колко сложна е политическата обстановка. Само Асен Василев не направи стъпка назад, защото първата стъпка, което това правителство трябва да направи, е бюджет с 3% дефицит. И ние нямаме друг в нашия отбор, който да е толкова квалифициран, че в ден първи да започне работа. Неговата експертност надделя над политическата му роля", посочи Петков.

Той изтъкна, че предлагат правителство на малцинството като парламентът ще има възможност за пълен контрол, както е по конституция.

"Ние сме готови да разделим властта, както конституцията го е измислила. Ние сме отговорна република и може да има огромен контрол в Народното събрание през комисии и целия парламент - могат да привикват редовно министрите. Но това са нашите министри, които имат ангажимента тази програма да я спазват, защото идеята за смесени отбори, където не се знае кой носи отговорност, го играхме вече - да се знае какво се очаква да се направи, но министрите да не го правят. Правителство на малцинството с пълен контрол от парламента, разделение на властите", обясни той.

В "Денят започва" Петков коментира още, че не е вярно, че джентълменското споразумение с ГЕРБ-СДС за ротация на председателството на парламента важи само при условие, че двете формации управляват заедно.

Росица Кирова, ГЕРБ: Ако няма управление с ПП-ДБ, няма да има ротационно председателство на НС

"Ротацията беше - законодателна програма и на всеки три месеца с условието шеф на правна комисия и шеф на парламента - нищо друго. Човек трябва да си държи на думата, ако иска някой да му вярва. Тука става въпрос за доверие и ние им дадохме доверие за три месеца", каза той.

На местните избори в столицата "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Спаси София" ще имат общ кандидат, каза още Петков.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Ангелов за опита за атентат срещу Гешев: Има повече неясноти, отколкото отговори
Слави Ангелов за опита за атентат срещу Гешев: Има повече неясноти, отколкото отговори
Константин Папазов: На прага сме да завършим един добър сезон
Константин Папазов: На прага сме да завършим един добър сезон