НОВИНИ

България и още четири държави искат още финансова помощ за земеделците, пострадали от вноса от Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:04, 20.11.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
истанбул започва среща възобновяването износа украинско жито
Слушай новината

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще поискат от ЕС финансовата помощ за пострадалите от вноса от Украйна земеделски производители да продължи и през цялата 2024 година. Това каза в Брюксел министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва в днешното заседание на земеделските министри от ЕС. Той добави, че това решение е било обсъдено на среща между него и колегите му от четирите държави от първа линия. Министрите са разговаряли за отражението от украинския земеделски внос.

"Разбрахме се да поискаме заедно за цялата 2024 г. да имаме нова украинска помощ за нашите земеделски производители, тъй като те реално са ощетени в момента", каза Вътев.

"Днес имахме поредния сериозен разговор с комисаря по земеделието Януш Войчеховски. Отново му поставих въпроса, защото имаме сериозна кореспонденция по темата, за таваните за украинската помощ. Имаме писмо от ЕК, че предлагат, не че са решили, а предлагат таванът да стане 280 000 евро, а беше 250 000 евро досега, и действието му да продължи до 31 март. Ние сме върнали отговор през Министерството на финансите, че искаме да няма таван. Днес му го повторих на Войчеховски, казах, че сме подписали. Той каза: Вие сте единствената държава в ЕС, която иска на държавната помощ да няма таван, регламентът казва нещо друго", каза Кирил Вътев - министър на земеделието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са българските моряци на отвлечения в Червено море кораб?
Кои са българските моряци на отвлечения в Червено море кораб?
ЛеБрон Джеймс: Опитвам се да разширя границите на възможното
ЛеБрон Джеймс: Опитвам се да разширя границите на възможното