НОВИНИ

България още има шанс да приеме еврото догодина, смята зам. финансовият министър

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:50, 04.06.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

България все още има шанс да влезе в еврозоната догодина, но ако поиска извънреден доклад от Европейския съюз. Това обяви зам. финансовият министър по време на конференция "Шумът на парите". Според регионалния представител на Международния валутен фонд усещането за нивото на корупция остава много високо и трябва да бъдат предприети незабавни реформи.

България не прави достатъчно, за да увеличи работната си сила като страната остава с най-висок процент на младежи, които не работят и не учат. Недостатъчно са и разходите, които страната прави за подобряване на ситуацията. Това показват данните на Международния валутен фонд.

"Усещането за нивото на корупция е много високо, има написани и приети закони, но те не се прилагат. Трябват реформи и добро управление, за да бъдат отключени и еврофондовете", каза Джеф Готлийб, старши регионален представител на МВФ за региона.

Политическата нестабилност у нас също отдалечава България от еврозоната, но не е единственият фактор за това, смятат финансисти.

"България преди шест месеца изненадващо влезе в сивия списък на FATF за пране на пари и финансиране на международния тероризъм. Ние хората от финансовия сектор, първо, се срамуваме и, второ, страдаме от това, защото западняците ни смятат за някаква трета категория партньори", посочи икономистът Николай Василев.

Икономистите още веднъж подчертаха, че за Хърватия, която прие еврото не е допуснато изключение и за нас няма да има такова.

"Някакви тук надежди витаят, че има едни правила, но ние ще влезем през задния вход, това трябва да го забравим", коментира Лъчезар Богданов, старши икономист на ИПИ.

До края на месеца се очаква да бъде приет от Министерския съвет и закона за еврото, който пък да бъде внесен в новото Народно събрание за гласуване.

"Аз мисля, че ние сме между 85-ия и 95-ия километър от стоте километра. През последните години беше извършена много работа, която може би не е толкова видна, но се надявам след предстоящите избори, нещата да станат много по-видими и по-бързи, каза Методи Методиев, зам.-министър на финансите.

Това според шефа на фондовата борса, ще привлече и повече инвестиции у нас.

"Премахването на лева и преминаването към еврото означава премахване на валутен риск, всеки финансист много добре знае, че премахването на компонентата валутен риск, които по принцип натрупват инвестиционния риск за вложения в една държава", каза Маню Моравенов, изп. директор на БФБ.

При най-добрия сценарий България би приела еврото от 1 юли догодина.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова отпадна от турнира по тенис в Бари
Изабелла Шиникова отпадна от турнира по тенис в Бари
Българският отбор на сабя стана европейски шампион за жени до 23 години на шампионата в Анталия
Българският отбор на сабя стана европейски шампион за жени до 23 години на шампионата в Анталия