НОВИНИ

България отнесе Китай на старта на олимпийската квалификация по волейбол за мъже

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:43, 30.09.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
българия отнесе китай старта олимпийската квалификация волейбол мъже
Слушай новината

Българският национален отбор по волейбол за мъже стартира отлично на олимпийския квалификационен турнир в Сиан, Китай и в първата си среща надигра категорично с 3:0 (25:18, 25:19, 25:14) гейма състава на домакините.

"Лъвовете" изиграха един от най-добрите си мачове дотук през календарната година и доминираха тотално срещу азиатския тим, срещу който нямахме победа в официална среща през последните пет години.

Днес обаче българският тим започна много силно още от първите минути и дори спечелиха всяка една от първите шест точки в двубоя. В един момент от гейма китайците намалиха част от пасива си, но въпреки това момчетата на Пламен Константинов не изпуснаха инициативата и отново изградиха солиден аванс, за да затворят частта с 25:18.

Във втората домакините оказаха малко повече съпротива, но нашите момчета търпеливо изчакаха своя момент и след 15-ата точка взеха нещата в свои ръце и след 25:19 в своя полза удвоиха своя аванс в резултата.

Третият гейм премина изцяло под контрола "трикольорите", които непрестанно увеличаваха аванса си, за да сложат точка на спора след 25:14. В самия край на мача огромната преднина за нашия тим позволи на селекционера Пламен Константинов да пусне в игра и младия 16-годишен разпределител Симеон Николов, за когото това бе и дебют за националния тим.

Най-резултатен за България в днешния ден бе капитанът Цветан Соколов, който заби 20 точки (3 аса). Мартин Атанасов добави 11 пункта за успеха, а с по 7 завършиха центровете Николай Колев и Алекс Грозданов.

Добро впечатление в играта на нашите момчета направи тяхното представяне на блокада и силното изпълнение на сервис, което през цялото лято създаваше редица трудности на родната селекция.

В утрешния ден (1 октомври) "лъвовете" излизат за втория си двубой от надпреварата, в който съперник е големият фаворит - шампионът от тазгодишната Лига на нациите и носител на златните медали от Евроволей 2023 Полша. Мачът стартира в 11:00 часа българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Месец септември 2023 г. е бил един от най-топлите за последните 90 години
Месец септември 2023 г. е бил един от най-топлите за последните 90 години
Волейболният Левски обяви нови четири контроли преди старта на новия сезон
Волейболният Левски обяви нови четири контроли преди старта на новия сезон