НОВИНИ

България пропуска възможности за по-добро присъствие на картата на Кирило-Методиевия път

Културната програма очертава туристически дестинации и дава възможности за финансиране

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:27, 27.05.2024
162295
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

България не присъства с нито един обект на картата на Кирило-Методиевия път, част от Европейските културни маршрути. Това е програма, която освен да очертава туристически дестинации, дава възможност за финансиране по еврофондове за социализация и развитие на регионите.

Дълги години никой не е минавал по този път. Все трябва да води до някъде, a спира в нищото. Но за изследователя, той води до един от най-важните обекти за нашата история, който е проучвал 10 години. Княжевският манастир "Св. Богородица" край Равна, в който със сигурност е пребивавал и Свети Климент Охридски.

"Едно от първите места, редом с манастира при Голямата базилика в Плиска. Тук имаме скриптории за превеждане, писане, орнаментиране на книжовни паметници, които са крайно необходими за новопокръстена България. Бележи началото както на писане и превеждане, така и на ограмотяване на малки деца", разказва историкът и археолог проф. Казимир Попконстантинов.

Доста трудно, археологът успява все пак да открие част от зида на скриптория. Или мястото, в което са се писали и превеждали книгите.

БНТ: Голям скрипторий, колко монаси може да събира?

Проф. Казимир Попконстантинов: Не по-малко от 20-30 монаси са писали, превеждали и орнаментирали, плюс ученици, които са изучавали.

Манастирът тъне в бурени и забрава от 35 години. Или 35 години стотици прочувствени и патетични речи, докато един от най-важните паметници на нашата книжовност се руши. Тук са намерени 250 епиграфски надписи на 5 графични системи. Част от тях пази музеят в Провадия.

"Това са орнаменти. Това е изключително рядък орнамент, който показва, че тук са били писани, превеждани и орнаментирани ръкописи", обясни проф. Казимир Попконстантинов.

Освен надписите по стените на скриптория, за усилената книжовна дейност говорят и намерените закопчалки за книги, писала и печати от княжевска кореспонденция. При цялата си важност този обект не е част от Кирило-Методиевия път.

"Ние изпуснахме влака, така да се каже, да се включим в Кирило-Методиевия маршрут. Ще видите, че най-важното от маршрута е Велика Моравия, държавно обединение, съществувало 70 години и унищожило окончателно и почти безвъзвратно това дело", посочи проф. д-р Славия Бърлиева от Кирило-Методиевския център към БАН.

България, която запазва и продължава делото на светите братя, не проявява никаква инициатива. А сертифицирането на обекти от маршрута дава възможност за финансиране по различни проекти.

"Колеги от други маршрути за една година от такива малки проекти бяха набрали 2 милиона евро. Достатъчни, за да се възстанови например книжовният център край Равна", посочи проф. Славия Бърлиева.

"Тук всичко беше запазено на височината на храма от източната страна. Близо 3 метра, останалите страни - на височина метър от подовото ниво. Така би могъл да изглежда, ако би могло да се извърши реставрация и консервация", коментира проф. Казимир Попконстантинов.

Би могъл да се възстанови и дидаскалионът или училището, в което учениците на Кирил и Методий, прокудени от Великоморавия, имат възможност да продължат делото си. Точно до голямата базилика в Плиска, основите на дидаскалиона също тънат в бурени.

"Това е училище, в което се обучават деца на четмо и писмо и паралелно с това подготвяне на бъдещи учители за разширяване грамотността сред населението", каза проф. Казимир Попконстантинов.

Манастирът "Св. Богородица" край Варна също е от важните средища за новопокръстена България. С голям скрипторий и важна история, и той би могъл да избегне забравата, ако стане част от културните пътища на Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриващият турнир от лятната баскетболна лига на 3х3 ще се проведе в София
Откриващият турнир от лятната баскетболна лига на 3х3 ще се проведе в София
Унгария блокира предоставянето на нова европейска помощ за Киев
Унгария блокира предоставянето на нова европейска помощ за Киев