НОВИНИ

Сливенската епархия посрещна новия си митрополит - Арсений

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:32, 27.05.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Митрополит Арсений беше посрещнат в Сливенската епархия ден след като беше избран за сливенски митрополит. Арсений помоли вярващите и духовенството в епархията да му помагат и заедно да се молят. Изборът на новия сливенски митрополит беше съпроводен с протести и недоволство.

С възгласи "достоен" новият сливенски митрополит беше посрещнат на границата на епархията си.

"С молитва към Бога, със свидетелство за единение и любов, вярвам, че ще преодолеем всички трудности и изпитания, които нелеко и отговорно архипасторско служение. Още веднъж повтарям - подкрепен от дейността на свещенослужителите в Сливенска епархия", каза Арсений.

Църквата "Св. Троица" беше първата, в която митрополит Арсений се обърна към вярващите и духовниците в епархията. А в Сливен беше посрещнат от Варненския и великопреславски митрополит Йоан, който управляваше епархията след кончината на дядо Йоаникий.

Повечето вярващи посрещнаха с възгласи "достоен" митрополит Арсений и в Сливен. Недоволните от избора му също бяха тук, но мълчаливо показаха, че няма да го приемат за техен архипастир. Новият владика помоли вярващите и духовниците да бъдат заедно в отстояването на вярата.

"Светият апостол Павел ни казва: "Живейте в мир с всички човеци". Ще се постарая, разбира се, съобразно моите сили и изконни възможности като човек немощен, да подражавам на архипасторите на Сливенска епархия, емблематични йерарси, за които с особена почит чета за техния допринос въобще".

Шестима митрополити приветстваха Арсений в Сливен. От името на Светия синод Пловдивският митрополит Николай призова вярващите и свещенослужителите да признаят за свой новия сливенски владика.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев провали завръщането на Рафаел Надал на Ролан Гарос и продължава към втория кръг
Александър Зверев провали завръщането на Рафаел Надал на Ролан Гарос и продължава към втория кръг
Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо се подобрява
Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо се подобрява