НОВИНИ

България с първа квота за Париж 2024 в кану-каяка

Квотата идва благодарение на младата Йоана Георгиева, която преди две седмици се класира втора във финал "Б" на дисциплината 500 метра едноместен каяк по време на световното първенство за мъже и жени в Дуисбург, Германия.

йоана георгиева класира полуфиналите 200 едноместен каяк световното първенство дуисбург
Снимка: ICF
bnt avatar logo
от БНТ
12:56, 05.09.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Йоана Георгиева осигури на България първа олимпийска квота в кану-каяка за Игрите в Париж през 2024-а година, обявиха от родната федерация на официалния си сайт.

Квотата на Георгиева идва в дисциплината едноместен каяк 500 метра и стана факт, тъй като нашето момиче зае второ място във финал "В" по време на световното първенство в Дуисбург, Германия преди две седмици.

Припомняме ви, че през месец юли тази година пък Йоана Георгиева спечели златен медал на 200 метра едноместен каяк и сребърно отличие на 500 метра едноместен каяк по време на световното първенство за младежи и девойки до 23 години в Аурондзо, Италия.

"На 04.09.2023г. в офиса на БФКК и БОК постъпи писмо от Международната федерация по кану – каяк , с което ни информират, че имаме квота на К1 500м жени, в лицето на Йоана Георгиева.

Йоана Георгиева се класира 2-ра в "Б" финала на световното първенство в Дуисбург, Германия, което се проведе от 21-27.08.2023г., така тя спечели първата квота за България в кану–каяка за Олимпийските игри в Париж през 2024г.

Месец преди това Йоана Георгиева спечели титлата на 200 метра едноместен каяк при девойките до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Аурондзо, Италия и сребърен медал - в дисциплината К1 500 м", се казва в съобщението на Българската федерация по кану-каяк (БФКК).

Със спечелената квота на Йоана Георгиева България ще продължи традицията да има поне един свой представител в кану-каяка на всяка една Олимпиада неизменно от Игрите в Рим през 1960-а година. В исторически план пък този спорт е донесъл на страната ни общо 17 медала от най-големия спортен форум - 4 златни, 5 сребърни и 8 бронзови.

"Много се радваме за успеха и за първата спечелена квота за Олимпийските игри в Париж за българския кану-каяк. Поздравления от името на Българската федерация по кану-каяк за Йоана Георгиева. Тази година беше много успешна за нея - стана световна шампионка за девойки, завърши втора във финал Б на Световното за жени и напълно заслужено взе олимпийска квота. Квоти получиха класиралите се до трето място във финал Б на световното за жени. Йоана се класира 11-а в света, състезавайки се с жени, които са със 7-8 години по-големи, което е огромен успех за нея, а потвърдената олимпийска квота само затвърждава колко сериозно е постижението й. От своя страна ние веднага я потвърдихме като участник от България на игрите в Париж", заяви изпълнителният директор на централата по кану-каяк Евелина Петрова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът пусна Васил Божков под домашен арест, ще го следи с електронна гривна
Съдът пусна Васил Божков под домашен арест, ще го следи с електронна гривна
Данило Дончич пред БНТ: Ще се опитаме с моя щаб да вдигнем момчетата
Данило Дончич пред БНТ: Ще се опитаме с моя щаб да вдигнем момчетата