НОВИНИ

България се изправя срещу домакина Китай на старта на олимпийската квалификация в Сиан

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:37, 30.09.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
българия изправя домакина китай старта олимпийската квалификация сиан
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Българският национален отбор по волейбол за мъже стартира днес по обяд своето участие на олимпийската квалификация в Китай, а първият съперник за "лъвовете" ще бъде съставът на домакините.

Дуелът срещу китайците в град Сиан е с начален час 14:30 българско време, като това ще бъде втори мач между двата тима след този в откриващата седмица от Лигата на нациите, когато азиатците спечелиха с 3:2 гейма.

Онзи двубой всъщност бе и първият за българските национали през натоварената 2023-а година, която досега определено не се развива по план за Пламен Константинов и неговия щаб.

България, макар и трудно, успя да запази мястото си в Лигата на нациите, но впоследствие претърпя разочарование на домашното Евроволей 2023 и отпадна още на осминафиналите след загуба от Франция с 0:3 гейма във Варна.

Тази среща се оказа и последна с националната фланелка за двама от най-изявените състезатели в редиците на "трикольорите" през последното десетилетие - Теодор Салпаров и Георги Братоев. На тяхно място в състава за олимпийската квалификация попаднаха Мартин Божилов и младият едва 16-годишен разпределител Симеон Николов.

За Китай отпътува и центърът Стефан Чавдаров, който замени в състава друг опитен състезател Светослав Гоцев.

Последната промяна е свързана с отсъствието на Денис Карягин, който отпадна в последния момент поради медицински причини. Негов заместник в групата не бе повикан от българския щаб.

Освен срещу Китай по време на този квалификационен турнир България ще трябва да премери сили още с Полша (1 октомври), Аржентина (3 октомври), Нидерландия (4 октомври), Канада (6 октомври), Мексико (7 октомври) и Белгия (8 октомври). По регламент само първите два тима в крайното класиране ще заслужат квота за Летните олимпийски игри в Париж 2024.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме
Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме
Нова Зеландия срази Италия за втора категорична победа на Световната купа по ръгби
Нова Зеландия срази Италия за втора категорична победа на Световната купа по ръгби