НОВИНИ

България ще внесе в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 02.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

България ще внесе в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври. Това по-рано днес в Маджарово служебният премиер Стефан Янев. Той заяви още, че следващата седмица се очаква решение за използване на нов вид гориво за въглищните централи и възможност за преквалификация на хората, заети в минната индустрия и производството на електроенергия.

Средата на октомври е крайният срок за подаване на плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел, каза премиерът Стефан Янев. Той допълни, че все още се водят разговори с Европейската комисия за финализиране на спорните въпроси.

"Предизвикателствата са много. Не са едно, не са две. С плана за възстановяване и устойчивост сме предприели необходимите мерки, така че в голямата си част той е завършен", заяви Стефан Янев, служебен министър председател.

По повод зелената сделка служебният премиер коментира, че все още се преговаря с Европейската комисия за отлагане на срока за въвеждането ѝ. Според Янев част от решението е заложено и в плана за възстановяване и устойчивост

"Въпросът е комплексен, той касае множество хора, заети в тази индустрия едновременно в производството на електроенергия и в минната индустрия тъй като говорим за въглищните централи, които разчитат на лигнитни въглища... Едновременно с търсене и заместване на тези мощности с друг вид гориво едновременно с търсене на възможност за реализация и преквалификация на хората, заети в момента в минната индустрия и всичко това трябва да бъде договорена и решено в рамките на следващата седмица като пакет", заяви Стефан Янев.

Все още няма решение на правителството дали и по какъв начин ще бъде подпомогнат бизнеса заради увеличените цени на газа. А що се отнася до високите цени на електроенергията премиерът съобщи, че ще се търсят компенсации за защита на малките и средни предприятия. Назначени са и проверки.

По повод кандидат-президентската надпревара Стефан Янев подчерта, че няма нищо изненадващо в това определени хора и партии да издигат различни кандидатури и да търсят реализация на една или друга своя платформа.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Без инциденти при вдигането на блокадите между Косово и Сърбия
От нашите пратеници: Без инциденти при вдигането на блокадите между Косово и Сърбия
Славия окупира второто място след равенство с Пирин
Славия окупира второто място след равенство с Пирин