НОВИНИ

Корабът край Камен бряг потъва

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 02.10.2021 (обновена)
7721
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

След 13 дни край скалите на Камен бряг, заседналият кораб "Вера Су" потъва. Това обяви днес министърът на транспорта Христо Алексиев. Установено е, че трюмът му се пълни с вода.

Министърът подчерта, че приоритет е животът на моряците и са взети превантивни мерки за бързата им евакуация.

Според директора на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" Румен Николов няма драстично наводняване на трюма, където се съхранява азотният тор.

"Проникването на вода в трюма, вярно не искам да заблуждавам някого, че вода няма, но не е изключено това да е от някой вентилационен отвор", заяви Румен Николов ГД "Аварийно-спасителна дейност".

Николов подчерта, че трябва да се вземат мерки, които да предотвратят разлив на гориво.

Към мястото на инцидента идва плавателен съд и утре сутринта ще застане до кораба, за да се прехвърли още гориво. Част от него ще остане в резервоарите на "Вера Су", тъй като е необходимо за работата на корабните системи.

"Наличието на това гориво даде възможност снощи корабът да бъде в това състояние, тъй като беше разпоредено от наши специалисти корабът да пусне двигателя си и благодарение на това да бъде установен в позицията, в която е и да се съхрани, тъй като вълните си оказват своето", допълни Румен Николов.

Министърът на транспорта Христо Алексиев обяви, че според становище от Европейската агенция по морска безопасност, азотният тор не е опасен товар. Така той обясни защо не е започнало веднага разтоварването на кораба.

"Действие от страна на държавата, без да се даде възможност на корабособственика да реагира, е враждебен акт и грубо нарушение на всички европейските норми за корабоплаване. Ако не спазваме никакви норми, държавата може да бъде осъдена. Държавата трябва да действа адекватно, а не като пиратска държава", каза Христо Алексиев – министър на транспорта.

Анализът на взетите от морската вода проби показват ниско съдържание на амониев азот, заяви министърът на околната среда Асен Личев. Той е категоричен, че опасност за морските обитатели в района на замърсяването няма. Според него липсата на техника за реакция при бедствие на море е сериозен проблем.

Утре се очаква леко подобрение на времето. А след източването на горивото, ще започне разтоварването на азотния тор. Това ще стане с кран, който е разположен на самоходна платформа.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Шиваров: Фалшивите сертификати са само част от порочните практики в българското здравеопазване
Доц. Шиваров: Фалшивите сертификати са само част от порочните практики в българското здравеопазване
Кирил Петков представя до 9 октомври в КС документ, че не е канадец
Кирил Петков представя до 9 октомври в КС документ, че не е канадец