НОВИНИ

България загуби от Сърбия квалификацията за Евробаскет 2023

българия загуби сърбия квалификацията евробаскет 2023
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: bgbasket.com
20:01, 12.02.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България за жени не успя да приключи с победа участието си в квалификациите за Евробаскет 2023. Тимът на Стефан Михайлов изигра равностойно първо полувреме срещу европейския шампион Сърбия, но впоследствие не можа да запази нивото през вторите 20 минути и загуби срещата със 76:102.

Тимът на Сърбия откри срещата с точно попадение от зоната за три точки. Непосредствено след това обаче България се разписа и дори поведе с 5:3 след добри изяви на Радостина Христова и Цветомира Наумова. Басетболистките на Стефан Михайлов се установиха като лидери в резултата през първия период, но в седмата минута серия от 7:0 за сръбкините ги изведе в резултата с 18:12. Три от точките бързо бяха върнати след тройка на Карина Константинова, а до края на четвъртината българките не позволиха на съперника да се отдалечи и дори изравниха за 22:22. 

През вторите десет минути българските започнаха със същата енергия, както и в началото на двубоя. Минисерия от 9:4 позволи на тима ни да се радва на лека преднина – 31:26, но в рамките на 7 секунди пет точки бяха стопени заради неспортсменско нарушение. До почивката Сърбия стопи изоставането си и си осигури аванс от пет точки – 44:39. 

Сръбкините излязоха преобразени след 15-минутната почивка и стартираха второто полувреме с мощна серия, чрез която си осигуриха двуцифрен аванс за първи път в мача при 59:47. Впоследствие българките съумяха на няколко пъти да скъсят двуцифреното си изоставане, благодарение на точни изстрели на Карина Константинова и Катрин Стоичкова, но тимът на Сърбия отново си върна преднината и водеше със 74:63 преди началото на последната четвърт.

Тонусът за игра на представителния отбор драстично падна в заключителния период, а сръбкините продължиха да поддържат преднината си. Дебют за тима направи и Деница Манолова, която още с влизането си успя да овладее борба в нападение и да отбележи първата си точка за националния отбор на България.

Борислава Христова наниза 20 точки за България. Гергана Иванова добави 14, а Радостина Христова се отчете с 10 точки.

Ивон Андерсън бе най-резултатна за Сърбия с 29 точки и 10 асистенции. Тина Краишник допринесе с още 23 точки.

"Мисля, че в тази квалификация стана и едно подмладяване. Имаме една баскетболистка над 30 години, всички други са безкрайно млади, така че трябва да се седне и да се направи някаква стратегия с федерацията какво ще се прави оттук нататък. Ако ще бъде както предните години – отборът да се събере ноември месец за другата квалификация, да тренира 4 дни и да отиде да играе с отбор, който се е готвил цяло лято, е безсмислено и за играчи, и за треньори да се занимават с това нещо", заяви селекционерът на женския ни национален отбор Стефан Михайлов след загубата от Сърбия. Какво още каза той, вижте ТУК!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ямбол победи Левски с 86:69 у дома
Ямбол победи Левски с 86:69 у дома
Надеждата и спасението: Български анестезиолог оперира човек под развалините в Турция
Надеждата и спасението: Български анестезиолог оперира човек под развалините в Турция