НОВИНИ

България записа втора победа в Лигата на нациите

Волейболните ни национали победиха Иран с 3:2 гейма и постигнаха втори успех от седем мача в турнира.

българия записа втора победа лигата нациите
Снимка: VNL
bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 07.06.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Мъжкият национален отбор по волейбол на България записа втори успех в Лигата на нациите.

"Лъвовете" победиха с 3:2 гейма (20:25, 25:22, 25:22, 20:25, 15:10) Иран в среща от група 3 във Фукуока (Япония).

Така българският тим воден от италианския селекционер Джанлоренцо Бленджини вече има 5 точки в актива си, като запазва 14-о място във временното класиране. Съставът на Иран е на 15-а позиция без успех.

Двубоят започна равностойно. равенството се запази до 4:4. След това нашите допуснаха много лични грешки, а играта не спореше. Иранците се откъснаха с 9:5, а след това поведоха с 16:11, като до този момент ни реализираха 5 точки от блокада. Волейболистите ни не можаха да се отърсят от напрежението и бяха догонващ докрая, като Иран спечели първия гейм с 25:20.

Джанлоренцо Бленджини прибягна до промяна, като Денис Карагин започна като диагонал на разпределителя в състава ни в началото на втората част. "Персите" поведоха със 7:4. Нашите момчета се съвзеха и стопиха пасива си, като изравниха при 11:11. Възходът продължи и България поведе с 14:11. Националите се разиграха и започнаха да диктуват темпото. В края на на гейма тимът ни водеше с 24:22, но „персите“ ни върнаха две точки. В сублимния момент нашите устояха на атаките на съперника докрай и взеха гейма с 25:22 след успешна атака на Георги Татаров.

Третият гейм бе много важен. Двата тима се захапаха и играта вървеше точка за точка. Страхотни изяви записаха в тази част централните ни блокировачи, а като цяло блокадата бе ключова за успеха. Нашите се откъснаха при 9:7 и продължиха да поддържат предимство до 20:18. В този момент пропукване в играта ни доведе до обрат и Иран поведе с 21:20. Нашите обаче направиха обрат, като именно блокадата бе причината за успешния обрат. След две поредни точки на този елемент България спечели третата част с 25:22 и поведе с 2-1.

За съжаление тимът ни не запази темпото в четвъртата част. Волейболистите на Иран поведоха с 5:1 след силен начален удар. Нашите се пропукаха в посрещане, а Иран поведе с 14:10. В този момент Джанлоренцо Бленджини прибягна до нова рокада. Като разпределител се появи Светослав Станков, а Симон Николов заигра като диагонал на разпределителя. Това внесе известна изненада и нашите изравниха при 14:14. Играта продължи равностойно до 17:17. След това сервисът на Иран отново си каза думата. Съперникът се откъсна с 19:17 и запази разликата докрай, като спечели частта с 25:20.

Момчетата ни показаха характер, запазиха борбеност и се откъснаха след осма точка в заключителните минути. В края на гейма ключова роля за успеха имаше Аспарух Аспарухов, който записа два поредни аса, а България се поздрави с крайния успех с 3:2.

Илия Петков изигра фанастичен мач и стана най-резултатен за българите с 20 точки. С 14 се отличи капитанът Алекс Грозданов, по 13 и 12 съответно добавиха Георги Татаров и Аспарух Аспарухов.

Най-много точки - 16 за Иран записа Амин Есмаелнеджад.

Следващата среща на българския тим е на 9 юни срещу Словения от 13:30 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непоказвани кадри на Джон Ленън и Йоко Оно се появиха в нов клип на "Бийтълс"
Непоказвани кадри на Джон Ленън и Йоко Оно се появиха в нов клип на "Бийтълс"
След среднощния екшън в Перник: Повдигнаха обвинение на мъжа, пребил няколко души и нанесъл щети по коли
След среднощния екшън в Перник: Повдигнаха обвинение на мъжа, пребил няколко души и нанесъл щети по коли