НОВИНИ

България започна с 8-о и 9-о място на европейското по вдигане на тежести в Армения

Борил Гочев
от Борил Гочев
22:43, 15.04.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските щангисти започнаха с 8-о и 9-о място участието си на Европейското първенство по вдигане на тежести, което стартира днес в Ереван, Армения.

В категория до 45 кг при жените страната ни бе представена от младите Бояна Костадинова от пловдивския спортен клуб "Марица" с личен треньор Борислав Налбантов и Рени Русева от ТСК "Русе" с лични треньори Радослав Атанасов и Кръстина Атанасова.

Едва 14-годишна Костадинова се представи по-добре от двете българки, като взе 8-о място при 45-килограмовите с двубой от 134 кг.

По-голямата с четири години от нея Русева пък остана 9-а с двубой от 125 кг.

Златния медал в категория до 45 кг пък заслужи представителката на Турция Джансу Бекташ, която стъпи на най-високото стъпало на почетната стълбичка с двубой от 162 кг - 72 кг в изхвърлянето и 90 кг в изтласкването.

Малко по-късно в категория до 49 кг при дамите своя дебют на европейско първенство при жените направи Магдалена Димитрова от спортен клуб "Титан" Варна с личен треньор Живко Николов. За съжаление, 15-годишната ни щангистка допусна три фаула на 57 кг в движението изхвърляне и така остана извън крайното класиране.

"С участието на дебютантите при жените в това първенство целим основно да натрупат опит на големи международни състезания, без да имаме очаквания за класирания. Въпреки това имаме добри резултати при тези млади състезатели", коментира Иван Иванов, старши треньор на българския национален отбор по вдигане на тежести.

Утре, европейското първенство по вдигане на тежести продължава с категория до 55 кг при мъжете, където своята европейска титла от последните две първенства ще защитава Ангел Русев, а освен него за призови места ще се бори и Дениз Данев.

При 61-килограмовите пък ще ни представят Иван Димов и Габриел Маринов, които преди година се окичиха съответно със злато и бронз от шампионата на Стария континент в Тирана, Албания.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Рубльов и Холгер Руне ще спорят за титлата на Мастърса в Монте Карло
Андрей Рубльов и Холгер Руне ще спорят за титлата на Мастърса в Монте Карло
Манчестър Сити не даде шансове на Лестър, Холанд с нови два гола
Манчестър Сити не даде шансове на Лестър, Холанд с нови два гола