НОВИНИ

България завоюва пет медала в един ден на Игрите в Париж, Семен Новиков донесе първо злато за страната ни

българия завоюва пет медала един ден игрите париж семен новиков донесе първо злато страната
bnt avatar logo
от БНТ
00:14, 09.08.2024
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

В 13-ия ден от началото на Олимпийските игри в Париж България се окичи със злато.

Семен Новиков спечели златото във финала на олимпийския турнир по класическа борба в категория до 87 кг. Българският национал победи категорично с 7:0 световния вицешампион в категория до 82 килограма Алиреза Мохмадипиани (Иран).

Златният медалист в класическата борба говори веднага след успеха си пред БНТ.

"Най-важното беше да вярвам в себе си. Моят треньор повярва в мен. Аз съм щастлив, че донесох първо злато на България. Откакто започнаха Олимпийските игри, всеки ден гледах резултатите за България и всеки ден мислех, че трябва да оправя ситуацията. Надявам се това да не е последният ми златен медал", каза той.

За последно България имаше олимпийски шампион в класическата борба в Сидни 2020, когато Армен Назарян спечели злато при 58-килограмовите.

Кимия Ализаде спечели бронзовия медал в таекуондото в категория до 57 килограма в Париж. Българската националка победи световната номер 1 Дзонгши Лио от Китай с 2:1 в битката за третото място.

Медалът на Ализаде е втори за нея от олимпийски игри. През 2016 г. в Рио де Жанейро тя беше бронзова медалистка за родината си Иран.

Божидар Андреев спечели бронзов медал в категория до 73 кг при мъжете във вдигането на тежести на Олимпийските игри в Париж.

При второто си участие на най-големия спортен форум българинът записа двубой от 344 килограма след 154 килограма в изхвърлянето и 190 килограма в изтласкването. Андреев направи шест успешни опита и бе единственият с такова постижение в състезанието.

"Чувствах се много добре, можех още да направя", бяха първите думи на Божидар Андреев. "Обещах да взема медал на Олимпиадата. Исках да взема медал, за да спазя обещанието си към хората, които не са сред нас, и към хората, които са сред нас. Искам да благодаря на всички хора, които са ме подкрепяли за всичко", емоционален беше той.

Хавиер Ибаниес спечели бронзов медал от Олимпийските игри в Париж, след като загуби полуфиналната битка в категория до 57 килограма на боксовия турнир срещу Мунарбек Сеитбек Уулу от Киргизстан.

Двамата направиха много равностойна битка, но в крайна сметка Сеитбек Уулу получи неединодушно съдийско решение. Четирима от съдиите му дадоха минимална преднина от 29:28, докато петият съдия даде 29:28 в полза на представителя на България.

По този начин Ибаниес приключва участието си във френската столица с бронзов медал, който е единственият за България от боксовия турнир в Париж.

Българският национал по борба Магомед Рамазанов се класира за финала в категория до 86 кг свободен стил в олимпийския си дебют на Игрите в Париж. По този начин си гарантира най-малко сребро. Утре в мача за златото ще се изправи срещу шампиона от Рио 2016 и сребърен медалист от Токио 2020 Хасан Язданичарати (Иран).

България в момента е 47-а в генералното подреждане по завоювани медали.

Отзвукът у нас:

За мен бе истинско удоволствие само преди броени минути лично да поздравя Семен Новиков за сърцатата игра и категоричната победа на финала на олимпийския турнир по класическа борба в категория до 87 килограма! България напълно заслужено спечели първия си златен медал на Олимпийските игри в Париж!". Това написа в пост във Фейсбук президентът Румен Радев.

Днес е невероятен ден за българския спорт, написа министър-председателят Димитър Главчев в официалната Фейсбук страница на Министерския съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейт Кипиегон запази надежда за безпрецедентен хеттрик от олимпийски титли на 1500 м
Фейт Кипиегон запази надежда за безпрецедентен хеттрик от олимпийски титли на 1500 м
Улугбек Рашитов заслужи второ поредно олимпийско злато в такеуондото в категория до 68 кг
Улугбек Рашитов заслужи второ поредно олимпийско злато в такеуондото в категория до 68 кг