НОВИНИ

България – шестият най-голям износител на е-велосипеди в Европа

българия ndash шестият голям износител велосипеди европа
bnt avatar logo
от БНТ
14:07, 26.06.2020
6259
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

България е шестият най-голям износител на България в Европа, като най-много произведени и сглобени у нас колела отиват за Германия, Румъния, Италия, Франция, Гърция и Полша.

Най-бърз ръст в износа в периода 2014-2019 г. бележат велосипедите и мотопедите с помощен двигател. В тази група износът за 2019 г. възлиза на 196 млн. долара, а ръстът за петгодишния период е 12232%.

Впечатляващите данни фигурират в изводите на представен от Института за пазарна икономика анализ.

Институтът се е фокусирал изцяло върху възможностите за малкия и среден бизнес в 54 продуктови групи с идентифициран висок потенциал, обхващащи 22% от общия износ на България през 2019 г. и пазарите им в 27 страни.

Страната ни също така се специализира в доставките на медицински и измервателни и измервателни инструменти, както и със стоки, обслужващи домакинства и туризъм като мебели, осветителни тела и др.

Според анализаторите от Института за пазарна икономика ефектът от пандемията COVID-19 се очаква да доведе до увеличаване на автономността на индустрията в Европейския съюз във връзка с намаляване на зависимостта от доставки от Китай, което от своя страна ще пренасочи към по-близки производители на изделия за крайно потребление, налагане на защитни мита за широк кръг от стоки с произход Китай, въвеждане на нетарифни ограничения, като например изисквания за безопасност, налагане на нови стандарти и др.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристи от Нидерландия откриха сезона. 186 души кацнаха в Бургас
Туристи от Нидерландия откриха сезона. 186 души кацнаха в Бургас
Вежди Рашидов свидетелства пред съда по делото за НДК
Вежди Рашидов свидетелства пред съда по делото за НДК