НОВИНИ

Българка от първо лице за протестите: Куба е в мизерна ситуация

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 13.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди се събраха в най-големия протестен митинг срещу комунистическото правителство в Куба от десетилетия насам. Мнозина са арестувани. В страната са забранени събирания без специално разрешение.

В социалните медии бяха разпространени снимки на хора, върху които се упражнява натиск. А песента Patria y vida или "Родина и живот" стана своеобразен символ на протеста.

Слоганът Patria y vida (Родина и живот) е слоганът, с който излязоха хората по улиците в Куба. Това е обръщане на вечния лозунг на кубинската революция и на Фидел Кастро Patria o muerte (Родината или смъртта). Тази песен в неделя имаше 2 млн. гледания, днес са 6 млн. Езикът на тази песен показва как мисли младото поколение в Куба, коментира в ефира на предаването "Светът и ние" по БНТ журналистът Дияна Иванова.

В Куба има наложени икономически санкции от САЩ още от 60-те години. Тези санкции бяха засилени от бившия президент Доналд Тръмп. Протестиращите казват: „Куба принадлежи на всички нас. Причините са тук и вътре в нас“, допълни тя.

„Куба е в мизерна ситуация и е много силно разделението, че това е едно класово общество. Пари има за хората, които са близки до режима. Тези, които в момента управляват, притежават голяма част от хотелите. Всички останали са обречени на мизерия. Това не се е виждало в Куба от 1994 г.“, каза още Иванова.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов пред БНТ за проектокабинета на ИТН: Става дума или за грешка, или за провокация
Христо Иванов пред БНТ за проектокабинета на ИТН: Става дума или за грешка, или за провокация
Термичен ад на новия бетонен кей в Русе
Термичен ад на новия бетонен кей в Русе