НОВИНИ

1069 лв. са нужни на работещ човек, за да се издържа

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:32, 13.07.2021 (обновена)
8483
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Половината заети българи са работещи бедни. Това обяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатите са изчислили, че 1069 лв е минималният праг, който трябва да получава един работещ в България към юни 2021 г, за да води нормален живот. Така всеки, който работи под тези нужни за минимален стандарт нива, фактически е работещ беден. В същото време някои стоки поскъпват с 25%, а доходите са замразени.

В определението "Заплата за издръжка" влизат разходите за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и почивка. Не се отчитат разходи за алкохол и тютюневи изделия. Това означава, че един човек не трябва да разполага с по-малко от 1069 лв. месечно, за да живее нормално.

Тоест, всеки работещ българин да не е работещ беден, защото сега всички работещи за минимална заплата са работещи бедни, над 700 000 българи работят по 8 часа, а всъщност накрая остават бедни, каза Пламен Димитров, председател на КНСБ.

Затова от КНСБ настояват минималната работна заплата нормативно да расте с поне 17-18% на година от 2022 до 2025 г., за да може да премине 1200 лева, като така фактически се изравни със заплатата за издръжка.

Средната работна заплата премина границата от 1500 лева, но това далеч не значи, че половината работещи получават такива доходи.

"Към момента съотношението минимална - средна заплата е 44.5%, която през изминалата година, минималната нарастна с 6,5%, което е най-малкият ръст от 2011 г. насам, казва Любослав Костов, Институт за социални и синдикални изследвания, КНСБ.

Затова от КНСБ ще продължават да настояват - да се обвърже минималната работна заплата със заплатата за издръжка, за да няма повече работещи бедни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
99.95% обработени протоколи: "Има такъв народ" увеличава преднината пред ГЕРБ
99.95% обработени протоколи: "Има такъв народ" увеличава преднината пред ГЕРБ
Христо Иванов: Очевидно Слави Трифонов не разчита на наша подкрепа, а на нечия друга
Христо Иванов: Очевидно Слави Трифонов не разчита на наша подкрепа, а на нечия друга