НОВИНИ

Създадоха библиотека от изхвърлени книги в Турция

bnt avatar logo
от БНТ
12:31, 13.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Още
Слушай новината

50 000 книги - толкова вече има в библиотеката на Службата за сметоизвозване на Анкара. Съществуването ѝ не е било предвидено, но тя вече е институция.

Всичко започва преди 4 години. Служителите от местната фирма за сметоизвозване започват да събират книгите, които хората изхвърлят. Така книга след книга, масивът става все по-голям. Днес библиотеката вече има над 50 000 заглавия.

"Ако намерим книги в боклуците ги носим в нашата библиотека. Аз и приятелите ми идваме тук да четем. Аз обикновено идвам в обедната почивка", споделя Ибрахим, който е служител в комуналната служба.

В дом на книгите се превръща изоставена фабрика за тухли. На доброволни начала мястото е почистено и пригодено за огромното количество литература.

"В началото не очаквахме, че библиотеката ще стане толкова известна. За нас тя е обикновено място, най-вече за служителите в санитарния отдел. Заради медийния интерес, сега местните жители не изхвърлят книги, а ни се обаждат, за да ги дарят", казва Сема Каская от "Човешки ресурси".

Служителите обаче не се ограничават само до събирането на книги. Оказва се, че библиотеката има читатели, които са трудно подвижни. Така се ражда и осъществява следващата добра идея - един от камионите за смет е превърнат в подвижна мини библиотека. Вместо читателите да идват при любимите си герои в корици, се случва обратното. Благодарение на усилията на заетите в сметоизвозването 22 учебни заведения вече имат собствени библиотеки, а книги са дарени на военни бази и на четири затвора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и горещо остава времето днес
Слънчево и горещо остава времето днес
Гроздева и Миладинов заедно ще носят българското знаме на откриването на Олимпиадата
Гроздева и Миладинов заедно ще носят българското знаме на откриването на Олимпиадата