НОВИНИ

Борисов: Бойко Рашков ме призовава да се явя на разпит в четвъртък

От ГЕРБ искат оставката на ЦИК

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:00, 13.07.2021
6890
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза на извънреден брифинг на партията, че е получил призовка от вътрешния министър Бойко Рашков да се яви на разпит в четвъртък. Според него президентът Румен Радев е създал хаос и е уплашил хората, което е довело до рекордно ниска избирателна активност.

Вижте повече подробности в репортажа на Десислава Маркова.

От ГЕРБ поискаха оставката на ЦИК, по думите им този състав е некомпетентен и безотговорен.

"ЦИК като една черна дупка погълна и резултатите, и развитията в редица секции зад граница", заяви председателят на МГЕРБ Георг Георгиев.

По думите му най-голямата изборна измама е това, което е станало с вота на изборите в чужбина. Според Георгиев гласоподавателите в чужбина са били излъгани. Той посочи, че за първи път методически указания за вота в чужбина са били дадени едва в петък - два дни преди изборния ден, което той отчита като недостатък.

"Те са длъжни да поемат и политическата, и експертната отговорност за създалия се изключителен хаос на изборите в чужбина", каза още Георгиев.

Той даде за пример секция в Норт Хептъм, Великобритания, която не е била разкрита по технически причини, въпреки подадените достатъчно на брой заявления за това. По думите на Георгиев за първи път членове на комисии зад граница са нямали контакт с ЦИК.

"Докато чакаме това дълго броене на тези два процента, трябва да знаем, че в момента чакаме Шумен, София - област, Русе и Стара Загора. Защо ги чакаме точно тях, каква е причината точно те да не дойдат, няма кой да ни каже", коментира Тома Биков.

Според него и Рашков е изчезнал заедно със секцията от Англия, в изборния ден е давал интервюта, докато сега втори ден мълчи.

"Докато създаваше пушилки да арестува домоуправителя, който събира подписи за осветление и кмета на Бата със списък от сватбата на дъщеря му, се оказа, че в ромските махали имаме победители: "Има такъв народ", ДПС, че даже и "Демократична България" в София тук-таме", допълни Биков.

Бойко Борисов уточни, че Бойко Рашков в това време е пишел призовки.

"Понеже те чух да питаш Бойко Рашков къде е, той пишеше призовки през това време. И ме призовава да се явя в четвъртък на разпит като лидерски победител в София, победил всичките в моя избирателен район, при инспектор еди-кой си, за извършване на следните действия: снемане на сведение", обясни Борисов.

По думите на Тома Биков този състав на ЦИК в голямата си част е крайно некомпетентен и безотговорен.

"Спане до 9.00 часа, хората се редят на опашки, те заседават по някое време, когато по медиите вече вървят кадри с опашки и с хора, които чакат и не знаят кога ще започне изборният ден, после има приемане на резултати, единият си изключил телефона, другият не знае къде се намира. Това ли беше големият напън да се смени едната ЦИК с назначена от президента, която ще бъде изключително велика", попита Биков.

Според него цялата тази работа е била пропаганда и веднага след изборите разкритията са спрели.

"Едно нещо трябваше да направи Румен Радев - да организира честни избори. Той създаде такъв хаос, така уплаши хората чрез своята марионетка Бойко Рашков, че имаме рекордната ниска избирателна активност - най-ниското представителство на българския народ в парламента. По-ниска не е имало никога", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов говори за факта, че от ЦИК се бавят с преброяването на последните няколко процента за резултатите. Той призова всички партии, които са в парламента да поемат политическа отговорност.

"Обявен победител с правителство, чакащ мандат, още преди да са свършили изборите и да няма решение на ЦИК - това се казва самозванство. Вече колко денонощия минават и броят един процент, защото сега все пак някой трябва да влезе да пипне малко и да излезе, ама като има хора - трудна работа. Сега чакат или да заспят, или да се преуморят. Защото самозванството да се обявиш за победител, когато друга партия е пред теб, означава, че си сигурен с какво си се разбрал", допълни Борисов.

Той прикани останалите партии да гласуват и да съставят правителство заради риска да няма правителство и да се отиде на трети поредни избори, които ще костват допълнителни разходи.

Вижте повече в репортажа на Десислава Маркова:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона също иска Ренато Санчес
Барселона също иска Ренато Санчес
Лудогорец трябва да довърши беларуския шампион в Белград
Лудогорец трябва да довърши беларуския шампион в Белград