НОВИНИ

Социолози: Кабинетът на Трифонов ще е кабинет на малцинството

Александър Марков
от Александър Марков
09:39, 13.07.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Предложеният от Слави Трифонов състав на правителство е дясно-либерален, но само партиите на статуквото могат да направят коалиция, смята социологът Юрий Асланов. Символичният победител в България е ГЕРБ, а в чужбина - "Има такъв народ", смята политологът Антоанета Христова.

Управленската заявка на Слави Трифонов е дясно-либерална и доста по-дясна от тази на Демократична България, смята Юрий Асланов.

"Той не изневерява на себе си и аз не съм изненадан от поведението му, той държи на образа си да е различен от всички останали и да не играе по техните правила, което му носи до този момент успех", каза Юрий Асланов.

"Има такъв народ" трябва да направят правителство, за да станат ясни плановете им, според Антоанета Христова.

"Желанието за промяна надвишава желанието за запазване на статуквото. И затова моят призив даже и подкрепа е това, неговото правителство да бъде подкрепено, за да му се даде шанс в следващите месеци да видим посоката и желанието му за реформи", каза Христова.

Според нея, има двама победители от изборите. - "Ако трябва да кажем кой победи символично, символично победи ГЕРБ в национално ниво, на международно ниво - българите в чужбина наложиха Слави Трифонов, това са фактите, това са цифрите, другото е свръхинтерпретация".

Според Юрий Асланов партиите на статуквото в парламента могат да създадат коалиция. Всички останали сценарии водят към правителство на малцинството.

"Притеснението оттук нататък ще бъде в останалите играчи, да се даде време на това правителство, защото от тяхна гледна точка, ако то получи време за действие, макар и за кратко, ние ще видим с каква обществена популярност ще започнат да се ползват действията на това правителство и това ще притесни всички останали. В това е т.нар. заложен капан, предизвикателство към останалите играчи", каза Асланов.

Има или няма програма Слави Трифонов - остава обект на спор, според експертите. В нея фигурират леви, десни и центристки идеи, насочени към различни групи от обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж за купуване на гласове за изборите в Павел баня
Задържаха мъж за купуване на гласове за изборите в Павел баня
3 области остават в жълтата зона на COVID-19
3 области остават в жълтата зона на COVID-19