НОВИНИ

БСП: Няма да подкрепим предложеното от ИТН правителство

БСП ще се опита да състави правителство, ако получи третия мандат.

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:00, 13.07.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

БСП няма да подкрепят правителството, предложено от "Има такъв народ", заяви лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг пред медиите.

БСП ще се опита да състави правителство, ако получи третия мандат, каза още тя.

"Няма да подкрепим предложеното правителство и мерките за действие от г-н Трифонов", подчерта Корнелия Нинова.

Вижте повече подробности в репортажа на Вера Александрова.

Според Нинова през последните години партията има четири основни цели в политиката си, които преследват. Сред тях са промяна на модела на управление, връщане на държавността в българските институции, социалната политика и гарантиране сигурността, и стабилността на България. По думите ѝ предложението на "Има такъв народ" не изпълнява нито една от тези цели.

"Господин Трифонов нанася тежък удар върху парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение. Без диалог, вместо от джипката от Фейсбук. Ние не сме се борели толкова години, за да заменим един авторитарен модел с друг", заяви лидерът на БСП.

Нинова съобщи, че ще се свика Национален съвет на БСП, заедно с коалиционните партньори и заяви, че ако третият мандат бъде връчен на БСП те ще се опитат да предложат кабинет.

"Ако третият мандат ни бъде връчен от президента Радев, няма да го връщаме веднага. Ще започнем открити прозрачни пред всички вас разговори с други партии, ще поставим национални приоритети на масата и ще опитаме да предложим кабинет", коментира Нинова.

На трети избори да се ходи сега би било огромно изпитание за българските граждани. Ние искаме чрез този трети опит да гарантираме сигурност за хората и стабилност за България, допълни тя.

На въпрос на БНТ, ако БСП получи третия мандат, кои са възможните партньори за съставяне на правителство, Нинова заяви, че тези отговори ще станат ясни след заседанието на НС на партията.

Днес просто заявяваме, че ако третият мандат дойде при нас, няма да го връщаме, категорична е Нинова.

Част от проблемите в ЦИК през целия процес бяха създавани от представителите на ГЕРБ, най-вече през машинното гласуване. Така че изглежда малко арогантно да искат оставката на ЦИК точно по този въпрос, коментира Нинова.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СМГ с най-висок бал за прием след 7-и клас в столицата
СМГ с най-висок бал за прием след 7-и клас в столицата
Стефан Янев се срещна с посланика на Катар
Стефан Янев се срещна с посланика на Катар