НОВИНИ

Българската делегация пристигна в Йерусалим за Благодатния огън

българската делегация пристигна йерусалим
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:35, 15.04.2023 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Българската делегация, определена да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пристигна в Йерусалим. Тя е водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Пътуването до Тел Авив се осъществява с правителствения "Фалкон" след решение на служебния министър-председател Гълъб Донев, а транспортът на делегацията до Йерусалим е осигурен от посолството на България в Израел.

"Изказвам огромната си благодарност на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Светия синод за доверието, което ми гласуваха да донеса Благодатния огън от Светия храм в Йерусалим. Огромно е вълнението на всеки един православен християнин, на когото предстои да посети Светите земи и да присъства на това велико чудо - слизането на Благодатния огън, за да може да осени всички ни с Пасхалната радост, че Христос възкръсна сред мъртвите и смъртта няма власт над него", каза преди заминаването митрополит Киприан.

Обикновено Благодатният огън "слиза" на Божи гроб след 14.00 ч., като страната ни е първата, която ще вземе от Свещения огън в специално подготвени 4 фенера.

Очаква се българската делегация да пристигне на правителствения терминал на летище София около 20.00 часа.

По традиция на Велика събота духовници от епархиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниил Медведев се отказа от участие на турнира в Барселона
Даниил Медведев се отказа от участие на турнира в Барселона
Янаки Милев ще спори за титлата на турнира в Анталия
Янаки Милев ще спори за титлата на турнира в Анталия