НОВИНИ

Българската федереаци по Бокс очаква 4 олимпийски квоти при мъжете

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:14, 25.09.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Други спортове
българската федереаци бокс очаква олимпийски квоти мъжете

Треньорът на националния ни отбор Жоел Арате заяви, че към момента нямаме завоювана нито една виза за Токио, но очакванията са техният брой да бъде четири.

Основната цел пред тима е за японската столица да бъдем с по-голям отбор в сравнение с Рио, където единствените ни двама представители бяха Даниел Асенов и Симеон Чамов.

"Целта е да сме с повече участници, отколкото на Игрите в Рио 2016. Направихме добра подготовка, по време на която се присъединиха двамата кубински състезатели. Имаме много силно присъствие в лицето на Даниел и Симеон, а се наблюдава и желание във всички останали да докажат, че могат да се справят.", заяви Арате.

В момента националите провеждат занимания в залата на "Дианабад“ като част от отбора са и кубинците Хавиер Ибанес в кат. 57 кг и Йордан Ернандес в кат. +91 кг, които всеки момент се очаква да получат български паспорти.

Процедурата е пред финализиране, остава да подпише вицепрезидентът на страната, съобщи генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев.

Представителите на най-силната боксова школа в света са от голяма полза за родните състезатели, стана ясно на пресконференцията.

Шесткратният европейски шампион Даниел Асенов /52 кг/, бронзовият медалист от Световното първенство за мъже 2019 Радослав Панталеев /91 кг/ и Кирил Русинов /60 кг/ казаха, че има какво да учат от двамата боксьори, да трупат опит. Така се повишава и конкуренцията в отбора.

От 7 до 11 октомври ще мерят сили на международния турнир в хърватската столица Загреб, а три дни по-късно, от 14-и до 18-и в Пловдив ще се проведе държавното първенство за мъже. През ноември също се очакват турнири в Полша и Беларус, а през декември е Европейското първенство в Италия до 22 г.

Арате и помощник-треньорът Валентин Поптолев оцениха като добро представянето на техните възпитаници след подновяването на календара и особено първото място и купа на турнира в Украйна.

Стана ясно още, че БФ Бокс е в контакт с федерациите на Бразилия и Азербайджан за уреждане на съвместни лагери през ноември у нас.

"Следим противниците на нашите боксьори. Притеснява ме само, че заради ситуацията някои мачове от олимпийската квалификация се проведоха, а други останаха отложени. А по време на тази безпрецедентна едногодишна пауза, някои състезатели преминават от една възраст в друга, сменят категорията, някои получават тежки контузии, които ги лишават от шанса да се борят от квота за Олимпиадата.", завърши кубинския наставник на националния отбор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни провеждат учение за реакция при ядрена, химическа или биологическа атака
Военни провеждат учение за реакция при ядрена, химическа или биологическа атака
Детегледачка от ясла в Русе е с коронавирус
Детегледачка от ясла в Русе е с коронавирус