НОВИНИ

"Българската Коледа" дава шанс на 10-годишната Лилия от Варна

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 13.12.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Българската Коледа
Слушай новината

10-годишната Лилия Петрова от Варна е едно от децата на "Българската Коледа". Преди 3 години лекарите установяват, че тя страда от заболяване, което забавя растежа ѝ. Благодарение на дарителите от цялата страна момиченцето започва терапия със скъпия растежен хормон и вече е пораснало с 28 сантиметра.

Десетгодишната Лилия е родена преждевременно. Родителите ѝ забелязват, че изостава в растежа и търсят лекарска помощ. Специалистите установяват, че детето има заболяване, което спира растежа.

"Лечението е с растежен хормон, който се приема инжекционно всяка вечер и лекарите предполагат, че това продължава до пубертета. Ние използваме един флакон растежен хормон за седмица и неговата цена варира около 400 - 500 лева", разказва Галина Георгиева, майка на Лилия.

Скъпоструващото лечение свързва семейството на Лилия с "Българската Коледа". Вече четвърта година детето получава така необходимия му растежен хормон.

"Аз благодаря на всички хора - познати и непознати, и правя каквото мога и аз да се включа в тази кауза. Тя и Лилия знае, че изпращаме есемеси, внасяме дарения и сега сме тук, за да помогнем на някой, освен да благодарим и да помогнем. Надслова, който е на тази кампания, "Дари надежда" - тази надежда се превръща в реалност", допълни Галина Георгиева.

Лилия е едно лъчезарно дете, което обича да гледа детски филмчета и понякога да се излежава до късно в леглото. Ходи на училище с желание.

"Харесва ми по технологии да режа, да рисувам по изобразително, по музика да пея", споделя 10-годишната Лилия Петрова.

"Много смела, много борбена, много инатлива и като започне нещо ще го довърши по нейния начин. Не приема съвети, не приема критики, минава си по нейните пътечки. Всичките тези перипетии ще ѝ калят характера и ще намира начин за всичко", каза още майката на Лилия Галина Георгиева.

Всяка година инициативата "Българската Коледа" дава надежда на стотици болни деца. Родителите на Лили са благодарни на всички дарители с добри сърца, които им помагат да оздравеят.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждението за обилни снеговалежи остава в сила и през нощта
Предупреждението за обилни снеговалежи остава в сила и през нощта
Христо Иванов: Поставили сме управлението в карантина спрямо носителите на корупционния вирус
Христо Иванов: Поставили сме управлението в карантина спрямо носителите на корупционния вирус