НОВИНИ

Новите министри приеха властта и очертаха приоритети

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 13.12.2021
Чете се за: 07:02 мин.
У нас
Слушай новината

След церемонията в Министерския съвет служебните министри предадоха властта. А новите представиха приоритетите си за първите дни на управлението.

Във финансовото министерство властта си предадоха вече бившият служебен министър Валери Белчев и настоящият министър Асен Василев. Двамата за втори път участват в подобна церемония, след като само преди три месеца ролите им бяха разменени.

"Поемаме финансите на държавата в едно добро състояние, по-добро, отколкото беше предвидено. Очакваме икономиката на България да тръгне напред, едно бързо възстановяване от кризата и всички социални разходи и за инфраструктура да бъдат обезпечени без това да натоварва с допълнителни дългове страната", заяви Асен Василев, министър на финансите.

Малко по-рано в кулоарите на парламента Асен Василев обяви, че ще се положат всички усилия да няма промени в цената за електроенергията за битови потребители от 1 януари. Според него в бюджета за догодина ще има пари за основните приоритети на новия кабинет като безплатни детски градини и индексация на пенсиите.

"По официалните данни към края на ноември месец бяхме на плюс 500 милиона, малко повече, при предвиден дефицит в края на декември от минус 4,5 млрд., т.е. в момента и НАП и "Митници" са си свършили много добре работата, събрали са доста постъпления в бюджета, има достатъчно пари, за да нямаме притеснения", каза Асен Василев.

Досегашният икономически министър Даниела Везиева предаде наследството си на двама нови министри - Корнелия Нинова и Даниел Лорер. Нинова посочи като основен приоритет постигане на приходи чрез висок икономически растеж.

"Ето защо си поставяме амбициозна цел да постигнем висок икономически растеж, икономика на знанието, да ограничим сивия сектор, да облекчим бюрокрацията и административната тежест, да насочим вниманието си най-вече в помощ на българския бизнес", каза Корнелия Нинова - министър на икономиката и индустрията.

За министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер първата задача е преглед на европейските и национални финансови инструменти.

"Преглед на фишовете по Плана за възстановяване и развитие, както и двете оперативни програми и заедно с това осмисляне на набора от финансови институции, които имаме за поощряване на бизнеса - ББР, Фонда на фондовете, Българската агенция за инвестиции. Много ми се иска да намерим пресечна точка между тези инструменти и да можем да ги насочим още по правилно за подпомагане на българския бизнес", каза Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа.

На официална церемония в Министерството на външните работи ,досега заемащият поста министър на външните Светлан Стоев предаде поста на Теодора Генчовска. Два пъти номинирана за министър на отбраната, днес тя прие поста Министър на външните работи. Генчовска каза, че винаги е изпитвала огромен респект към министерството.

Коментира и темата Република Северна Македония.

"На този етап няма да има промяна в позицията, придържаме се към договора и към декларацията на Народното събрание. Разчитам на професионализма на екипа на външно министерство, осъзнавам отговорностите напълно, но може би съм най-щастлив министър, защото министър Стоев оставя едно прекрасно наследство", каза Теодора Генчовска, министър на външните работи.

Надежда Йорданова пое поста на правосъден министър от Иван Демерджиев. Той заяви, че ѝ предава щафетата на правосъдната реформа, която е отговорна задача и обеща, че ще помага. Йорданова отговори, че поема поста с решителност.

Снимки: БГНЕС

"Една от първите решителни неща, които ще направим, е да продължим да настояваме главният прокурор да си понесе своята отговорност, да подаде оставка или да бъдат приложени спрямо него други механизми на закона. Гешев, твоят инат всеки ден струва пари и съответно достойнство на нашия народ", каза Надежда Йорданова - министър на правосъдието.

Служебният и новият здравен министър пропътуваха разстоянието от Министерския съвет до здравното министерство с един автомобил. Официална церемония по предаване на властта нямаше.

"Изчакайте да вляза, да видя това, което ще заваря на бюрото. Това, което ми е оставил д-р Кацаров. Да се запозная с всичко и след това, разбира се, ще бъдат взети адекватни решения, които ще бъдат огласени. Приоритетите са COVID-19, общата висока предотвратима смъртност, спешна помощ. Така че на всички ни са ясни приоритетите. Тъй като всички сме пациенти и виждаме недостатъците на системата", заяви проф. Асена Сербезова - министър на здравеопазването.

Новият министър на културата Атанас Атанасов обеща, че ще се заеме с изработването на Стратегия за развитието на българската културата през следващите 10 години.

Снимка: Министерство на културата

"Добре дошъл! Попадате в едно блато, заразено от корупция. Трябва да бръкнете дълбоко в него, така както го направих и аз", заяви проф. Велислав Минеков, бивш служебен министър на културата.

"Искам да започна днес с мечтите. И особено да кажа нещо за тези, невъзможните мечти, защото аз вярвам, че за тези мечти си заслужава най-много да се бориш. И това го знам от собствен опит и го знам с упоритостта на младия човек, който просто не може да се примири с клишето, че така не може да стане", заяви Атанас Атанасов, министър на културата.

Утре министрите ще се съберат на първото си заседание в Министерския съвет.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: Поставили сме управлението в карантина спрямо носителите на корупционния вирус
Христо Иванов: Поставили сме управлението в карантина спрямо носителите на корупционния вирус
Наследникът на Зоран Заев ще настоява за начало на преговорите за членство в ЕС
Наследникът на Зоран Заев ще настоява за начало на преговорите за членство в ЕС