НОВИНИ

Българската Коледа: Как инициативата помага на Мартин Рахнев

bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 17.12.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Българската Коледа
Слушай новината

Мартин Рахнев от Русе е дете на "Българската Коледа". 7-годишното момче е с диагноза детска церебрална парализа и в продължение на пет години е подпомаган със средства от инициативата за така необходимото му развитие и рехабилитация. Благодарение на това Марти вече се опитва да прави първите си крачки.

Мартин трудно контролира движенията си. Церебралната парализа е засегнала всичките му крайници. Единственият начин да преодолее спазмите е рехабилитацията.

"Той не се нуждае от медикаментозно лечение или от болнично, някакви операции. Той просто има нужда от рехабилитация, защото рехабилитацията отпуска тези толкова стегнати мускули и му помага да управлява своите движения", каза Виктория Рахнева – майка.

Благодарение на процедурите за 5 години Марти има сериозен напредък. Вече може да се обръща сам в леглото.

"Като започнахме кинезитерапията, той нямаше дори контрол на главата, не можеше да си държи главата, а сега вече работим за самостоятелен седеж и се опитваме да запазим рефлекса му за редуване на краката – ляв и десен", разказа Виктория Рахнева.

За да постигне този напредък, Марти посещава всеки делничен ден Център по рехабилитация. Процедурите струват 500 лева на месец. И въпреки че и двамата му родители работят, семейството трудно би се справило с разходите без "Българската Коледа".

"Парите от "Българската Коледа" са ни от голяма помощ и услуга. Отглеждането на дете с проблем е много трудно емоционално, но не искам да си представя, ако и финансово не можехме да се справим със сумите за поемането на рехабилитацията, за което сме благодарни на инициативата", каза Виктория Рахнева – майка.

В навечерието на най-светлите празници Виктория Рахнева си пожелава още едно чудо освен раждането на Марти – той да израсне пълноценен млад мъж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарламентът гласува окончателно многогодишния бюджет на ЕС и фонда за възстановяване
Европарламентът гласува окончателно многогодишния бюджет на ЕС и фонда за възстановяване
Премиерът: Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, пандемията в цял свят се усложнява
Премиерът: Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, пандемията в цял свят се усложнява