НОВИНИ

"Българската Коледа" осигурява липсващо лекарство за четвъртокласничката Теодора

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 19.12.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Общество
Слушай новината

Теодора Добрева е сред децата на "Българската Коледа", защото лекарството, от което има нужда, от две години не се поема от Здравната каса и изобщо не се внася в България.

Родителите ѝ са водили дълга кореспонденция с институциите, които имат отношение към проблема на Теодора и още около 50 деца у нас, но засега единствената им помощ остава съпричастността на българите.

Четвъртокласничката Теодора трябва да приема препарат за спиране на ранния пубертет. Здравната каса обаче е изключила лекарството от списъка си.

"До 2020 година беше включено, но след това аз подавах множество сигнали към най-различни институции. В крайна сметка решение не се намери, а това са около 40 - 50 деца в България, то се води рядко заболяване и всички родители като нас изпитват такива трудности, защото то не е и много евтино. Дори Здравната каса да не го покрива, няма откъде да си го купим в България и търсим начини, основно от Турция и Гърция", каза майката Светлана Добрева.

Кампанията "Българската Коледа" осигурява парите за лечението на Теодора. Намирането на медикамента обаче е проблем и води до компромис, който не е полезен за здравето на детето.

"Има две дозировки – едната дозировка, която е по-малката, е през 21 дни, както е предписано на нея по протокол, а по-голямата дозировка, която е три пъти по-голяма, е веднъж на три месеца и ние прибегнахме до този вариант, защото така ни е по-удобно да го търсим и да се снабдяваме с него", обясни Светлана Добрева.

Догодина лекарите ще преценят как ще продължи лечението на Теодора. Момичето има и близначка, която също се нуждае от рехабилитация и специални учители.

"Много е трудно да се справяме с всичките тези неща – основно финансово, време трябва много, и много голямо облекчение ще е, ако се финансира от държавата това лекарство, поне за него да не търсим начини да се снабдяваме", споделя бащата Мирослав Добрев.

Преди 10 години момичетата са получили помощ за рехабилитацията си – отново от "Българската Коледа".

"Много помагат, силно ги призовавам да участват. На първо време родителите да не се притесняват, все пак това са деца на България. А за дарителите – бих им благодарила много", каза Светлана Добрева.

Вижте още в репортажа на Светлана Ганчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За и против еврото: Какви са съображенията на българите към валутата?
За и против еврото: Какви са съображенията на българите към валутата?
Марица преди мача с Еджзаджъбашъ: Ще дадем всичко от себе си, публиката много ни дава криле
Марица преди мача с Еджзаджъбашъ: Ще дадем всичко от себе си, публиката много ни дава криле