НОВИНИ

Доходи и инфлация: Двойно поскъпване на основните храни у нас за година

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:27, 19.12.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Преди празниците у нас обяснимо цената на трапезата за Коледа и Нова година е важна за повечето българи. Само за една година цените на основни хранителни продукти у нас са поскъпнали почти двойно.

Най-драстичен е скокът при яйцата. При тях повишението е с над 80 процента. Добрата новина преди Коледа е, че свинското месо поевтинява. Спрямо миналата година по това време, цената му е паднала с около 2%.

Цените на хранителните продукти започнаха да растат от средата на 2021 г., показват данните на Държавната агенция по стоковите борси и тържищата. Така, ако в края на 2021 година стандартно пазаруване на основните хранителни продукти - варива, млека, меса и основни зеленчуци, ни е струвало 85 лева, то към днешна дата същите покупки струват 108 лева.

Скокът в цените: Колко струват основните хранителни продукти?

Според официалната статистика при кашкавала поскъпването за последните 12 месеца е драстично - с 40%, рекорден е ръстът при яйцата - над 80 на сто, а при сезонните плодове - 15%.

"Единият пик беше през месец май, другият през ноември, в момента имаме едно задържане. Вече повече от 20 дни сме на една цена на потребителската кошница. Тоест в момента наблюдаваме едно нормализиране на пазара и то става точно преди празници при едно усилено търсене", заяви Владимир Иванов, председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

Инфлацията намалява, но хранителните стоки са поскъпнали през ноември

Според данните на НСИ инфлацията към края на ноември тази спрямо същия период на миналата година е 16,9 на сто.

На този фон скокът на цените на основните хранителни продукти е 27%.

"Инфлация има на прекалено много стоки и услуги, които са понесли доста по-слаб удар. Затова е и такава разликата в процентите. По принцип инфлацията се мери като общ показател за цялата страна, за целия свят, за отделен регион и така нататък. А тука става въпрос за промени в цените по отношение на определена група храни", коментира Владимир Иванов, председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

Трайно успокояване на цените на основните хранителни продукти може да има след като се стабилизира енергийният пазар, коментираха още от Държавната агенция по стоковите борси и тържищата. Прогнозата им е, че няма да има рязък скок в цените през следващите месеци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица преди мача с Еджзаджъбашъ: Ще дадем всичко от себе си, публиката много ни дава криле
Марица преди мача с Еджзаджъбашъ: Ще дадем всичко от себе си, публиката много ни дава криле
В очакване на еврото: За страховете и надеждите в Хърватия
В очакване на еврото: За страховете и надеждите в Хърватия