НОВИНИ

ЕС определи таван на цената на газа от 180 евро/MWh

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:17, 19.12.2022 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха днес политическо споразумение за механизъм за корекция на пазара срещу прекалено високите цени на газа, каквито имаше през изминалото лято. Договореният таван е 180 евро на киловатчас, но той ще се активира при определени условия.

Вижте още в прякото включване

“Успяхме да намерим важно споразумение, което ще предпази гражданите от рязкото покачване на цените на енергията. Ще установим реалистичен и ефективен механизъм, който включва необходимите предпазни мерки, които ще ни предпазят от рискове за сигурността на доставките и стабилността на финансовите пазари. За пореден път доказахме, че ЕС е единен и няма да позволи на никого да използва енергията като оръжие”, каза чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела.

Механизмът за пазарна корекция ще се активира автоматично, ако са изпълнени две условия едновременно:

  • Цената за месец напред на нидерлансдката газова борса (Title Transfer Facility (TTF) трябва да надхвърля 180 €/MWh за три работни дни

  • TTF цената за месец напред е с 35 € по-висока от референтната цена за LNG на световните пазари за същите три работни дни.

Механизмът ще се прилага от 15 февруари 2023 г. в срок от една година. Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) ще наблюдава постоянно пазарите и ако забележи, че е настъпило събитие за пазарна корекция, ще публикува "известие за пазарна корекция" на своя уебсайт .

Докато механизмът е активен, транзакциите относно фючърси на природен газ, които са над лимита, няма да бъдат разрешени. След като бъде активиран, механизмът се прилага поне 20 работни дни. Ако цената падне под 180 €/MWh за последните три последователни работни дни, той автоматично ще бъде деактивиран.

Механизмът ще бъде автоматично деактивиран и в случай, че Европейската комисия обяви извънредна ситуация на регионално или европейско равнище съгласно регламента за сигурността на доставките, по-специално в ситуация, в която доставките на газ са недостатъчни, за да отговорят на търсенето на газ.

Еврокомисията, ESMA и ACER непрекъснато ще наблюдават и преразглеждат функционирането на механизма за пазарни корекции от деня на влизане в сила. Ако ЕК реши, че има рискове или пазарни смущения, тя ще приеме решение за спирането на механизма за корекция на пазара.

Механизмът за пазарна корекция ще бъде прекратен и в случай, че търсенето на газ се увеличи с 15% за един месец или 10% за два месеца, вносът на LNG намалее значително или търгуваният обем на газовата борса в Нидерландия спадне значително в сравнение със същия период преди година.

Държавите-членки се съгласиха, че механизмът ще се прилага за договори за деривати за месец напред, три месеца напред и година напред. Това се отнася до времето, през което договорът може да бъде закупен на определена цена, преди да изтече.

Таванът няма да се прилага за извънборсови сделки (където участниците търгуват директно между две страни, без да са листвани на борса), борси ден напред и борси в рамките на деня.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградиха двамата мъже, помогнали на пострадалите при катастрофата с автобус край Младиново
Наградиха двамата мъже, помогнали на пострадалите при катастрофата с автобус край Младиново
Пиян шофьор без книжка помете мъж в село Дебелт
Пиян шофьор без книжка помете мъж в село Дебелт