НОВИНИ

Вежди Рашидов в Анкара: Турция ще построи паметник на убития граничар Петър Бъчваров

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:47, 19.12.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Международна среща на високо равнище ЕС - Турция по въпросите с миграцията да бъде организирана от българска страна. Това се разбраха при среща на четири очи Вежди Рашидов и неговият колега в Анкара Мустафа Шентоп - председател на Великото национално събрание.

Вежди Рашидов съобщи още, че Турция ще построи на границата между двете страни паметник на убития български граничар Петър Бъчваров.

Рашидов уточни, че това му е казал на срещата им днес в Анкара турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Неприятният инцидент на българо-турската граница, при който загина един полицай, не е политика, а злополука, подчерта председателят на парламента. По думите му турският външен министър е предложил да направят на границата паметник на българския граничар.

На разговора Мевлют Чавушоглу е потвърдил, че България винаги е била добър посредник между Европа и Турция. Вежди Рашидов отбеляза, че по отношение на миграцията би било хубаво ние да сме домакин на международна среща на високо равнище и Европа, Турция и България заедно да решават проблемите с тази граница. Ако до днес нямаме наплив, хубаво е всички да седнем на масата и да решим проблемите, които и България, и Турция, и Европа имат, подчерта той.

Двустранните отношения между нашите страни са добри, дипломацията между България и Турция е активна, посочи Вежди Рашидов. Председателят на парламента припомни, че президентът Румен Радев е дал дума да бъде увеличен капацитетът на ГКПП, защото това, освен за двустранния обмен, има значение и за търговията, транспорта и бизнеса на ЕС с всички държави от региона.

Снимки: Пресцентър на НС

Със знанието, че Турция се грижи за четири милиона емигранти, председателят на Народното събрание Вежди Рашидов пое ангажимент за посредничество за разговори с ЕС, каквито имаше през 2018 г. по времето на кабинет на Борисов.

"Няма да скрия, че най-надеждната граница е турско-българската граница в тези години, откакто миграцията съществува. Аз усещам, че Европа е узряла, Турция също е узряла и е готова за дипломация. Тя и сега осъществява такава дипломация", каза Вежди Рашидов - председател на НС.

Турският председател на парламента потвърди, че миграцията преди се е разглеждала само като на проблем в страните, където има миграция, но след войната в Украйна това се е променило.

"С войната Украйна-Русия се разбра, че този въпрос е глобален и не засяга само отделни страни. След войната украинци избягаха първо в съседни страни, но след това и в други държави. Европа се събуди!", заяви Мустафа Шентоп - председател на Великото национално събрание на Турция.

Посещението на председателя на парламента започна с отдаване на почит към Мустафа Кемал Ататюрк. В книгата на мавзолея той написа, че се покланя пред строителя на съвременна Турция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTubeджиев, служебен министър на вътрешните работи:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев: През последните дни на границата от турска страна са командировани допълнителни екипи
Демерджиев: През последните дни на границата от турска страна са командировани допълнителни екипи
Успех за Стоилов и Естудиантес, загуби за Алипиев и Кравиш на клубно ниво
Успех за Стоилов и Естудиантес, загуби за Алипиев и Кравиш на клубно ниво