НОВИНИ

Застрахователи се обявиха срещу промени в Кодекса за застраховането

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:42, 19.12.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Представители на застрахователни организации, пряко ангажирани със системата "Зелена карта", предупредиха за сериозни негативни ефекти за бизнеса и застрахованите, ако бъдат приети промени в Кодекса за застраховането.

По думите на адвокат Нина Колчакова от Асоциацията на българските застрахователи промените ще задължават застрахователите автоматично да заплащат недоказани щети при катастрофи в чужбина.

Утре от 10.00 часа в зала "Запад" на Народното събрание поправките ще се гледат в икономическата комисия.

"Не виждаме никаква причина за подобна нормативна промяна. В нормативите на самия законопроект е посочено, че законодателството ни е абсолютно в унисон с всички европейски законодателства и имаме всички механизми и в момента да се справим, ако има някакви проблеми в бюро "Зелена карта". Затова е напълно обяснима тази нормативна промяна, която се предлага. Тя само ще увреди интереса на българските граждани и конкурентоспособността на българските застрахователи и ще ги постави в абсолютно неравностойно положение на единия европейски пазар", заяви Нина Колчакова, Асоциация на българските застрахователи.

Коментар по темата направи и служебният финансов министър Росица Велкова. По думите й, поправката в застрахователния кодекс е задължителна, особено що се отнася до Италия, където има сериозен проблем с разплащанията.

"Това е въпрос, който съществува от няколко години пред нашето бюро "Зелена карта". Въпросът до такава степен е ескалирал, че ни е поставен като тема от ЕРМ 2, тъй като българското национално бюро не изплаща полици за събития които са се случили в Италия. Световното бюро има ясно разписани правила, то действа като като неправителствени организации и там правилата които са разписани е, че първо се плаща, после се събират документите и ако има някакви нередности в документацията, тогава се преминава към съдебна фаза. Към момента имаме около 10 млн. лева неизплатени задължения към италианско бюро", обясни министър Велкова.

По думите ѝ България е поела ангажимент към Европейската комисия да коригира случващото се, за да може да бъде приета в еврозоната. Министърката обаче изрази съжаление, че с поправките в застрахователния кодекс няма да се решат натрупаните в миналото проблеми.

"Очакваме от доста време да бъде активирана гаранцията от световното бюро, но това така и не е направено. Към момента Комисията за финансов надзор няма правомощия да контролира и наблюдава дейността на нашето национално бюро - разписани са текстовете, които са в техния устав, така че те вече ще станат контролен орган. Съгласувано е с европейската комисия, многократни срещи са направели със застрахователите", обясни още Велкова.

По темата работят Зоя Велинова и Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по плуване са доволни от постиженията си, но търсят промяна с цел подобрение
Националите по плуване са доволни от постиженията си, но търсят промяна с цел подобрение
Полицията отново задържа група нелегални мигранти край Пловдив
Полицията отново задържа група нелегални мигранти край Пловдив