НОВИНИ

Всеки втори у нас е настроен негативно към еврото, бизнесът - на друго мнение

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:17, 19.12.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Всеки втори у нас е настроен негативно към приемане на еврото. При бизнеса ситуацията е точно обратната. Това показва национално представително проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на Министерството на финансите.

Проучването е направено след 1200 души и 500 фирми. То показва, че половината от хората не одобряват приемането на еврото - 30% одобряват. При бизнеса пък 60% одобряват. Проучването е показало, че дори да се увеличи информираността по темата, пак хората са негативно настроени.

С повече информация за приемането на еврото разполагат едва 10% от запитаните. При бизнеса процентът е по-голям.

Основните опасения на хората са, че с приемане на еврото ще се вдигнат цените, ще се увеличи инфлацията и може да има много измами, предимно при търговските вериги. Подобни опасения имат и от бизнеса, които казват, че може и те да са коректни, но не са сигурни в своите конкуренти.

Предимствата, които отчитат при еврото са, че ще се улеснят разплащанията в чужда валута, ще се улеснят пътуванията и по този начин няма да се губят пари при транзакции, а също така ще се улесни и кредитирането.

"Първа задача от комуникационната стратегия беше да се проведе едно национално представително проучване сред хората и бизнеса за обществените нагласи за въвеждането на еврото в България, за да видим коя е отправната точка, за да знаем какви са страховете, кои са притесненията на хората, на бизнеса, за въвеждането на еврото, за да може на базата на това да се подготвят конкретни и ясни отговори на всички въпроси, които вълнуват хората и бизнеса и да се намерят решения", каза Росица Велкова, служебен министър на финансите.

"Хората, които нито са ползвали досега евро, нито смятат, че ще се адаптират лесно, са съсредоточени най-вече в малките селища, възрастни хора с ниско образование в малките селища. При тях само информация в интернет няма да е достатъчна. Очевидно много добра би била инициативата да се работи с кметовете, с местни институции, с хора, които могат да подпомогнат тези граждани да не станат жертви на измама", каза Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Служебният министър на финансите увери, че до март следващата година ще бъде готов и специален закон за еврото, който ще бъде внесен и в НС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин опита да пренесе 20 литра ракия и 1160 кутии цигари през летище Варна за Лондон
Българин опита да пренесе 20 литра ракия и 1160 кутии цигари през летище Варна за Лондон
ИПИ за Плана за възстановяване и устойчивост: Изпълнението напредва, рисковете нарастват
ИПИ за Плана за възстановяване и устойчивост: Изпълнението напредва, рисковете нарастват