НОВИНИ

Полицайката Симона Радева проговори на делото "Семерджиев" (ВИДЕО)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:51, 19.12.2022 (обновена)
9865
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Пет месеца след жестоката катастрофа на столичния булевард "Черни връх", когато дрогираният Георги Семерджиев помете с автомобила си две млади жени, съдът даде ход на делото.

В съдебната зала при разпита на първите свидетели наяве излязоха скандални подробности от нощта на 5 юли. Например, че бившата вече полицайка Симона Радева е занесла лично стълба до дома на Семерджиев, който избяга от местопрестъплението.

Започва делото срещу Георги Семерджиев - той ще отговаря за 5 престъпления

Военният прокурор Адалберт Кръстев е един от първите свидетели на инцидента и пръв е оказал помощ на таксиметровия шофьор, ударен при катастрофата.

На мястото е имало и друг свидетел, който е посочил посоката, в която е тръгнал Семерджиев с думите: "тръгнаха натам". Този свидетел обаче не е разпитан от полицаите на мястото на катастрофата. Това посочи в показанията си пред съда Адалберт Кръстев.

Отстранената от длъжност полицайка Симона Радева се яви в Съдебната палата със скрито лице. Името ѝ беше свързано с Георги Семерджиев.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Радева е била нещо като управител на автомивката на Семерджиев, разказа пред съда работник от обекта. Тя е контролирала работниците как мият колите. От свидетелските показания става ясно още, че преди катастрофата работниците са измили колата на Семерджиев към 22.30 часа. По това време Симона Радева също е била в автомивката.

Започнало е дисциплинарно производство срещу полицайката Симона Радева в столичното 1-во РПУ

Пред съда обясни, че се запознала случайно с Георги Семерджиев и ходила в автомивката му 5 - 6 пъти в седмиците непосредствено преди катастрофата. Била там и във фаталната вечер, но си тръгнала на свечеряване.

"В деня на инцидента бях на автомивката в късния следобед и пих кафе с едно момиче там. Не помня как се казва", каза тя пред съда.

По-късно разбрала, че си е забравила ключовете от дома и тръгнала да се връща към автомивката. Това било единственото място, където било възможно да са останали. По пътя се чула със служител, а след това и със самия Семерджиев, който я помолил за помощ. Така Радева миналата покрай катастрофата и отишла в автомивката, откъдето с личния си автомобил занесла стълба до дома на Семерджиев.

С личния си автомобил Симона Радева е занесла стълбата, с която Семерджиев да се прибере в дома си, веднага след катастрофата. Той ѝ се е обадил от телефона на един от работниците в автомивката. Според друг работник в автомивката Симона Радева и Георги Семерджиев се прегръщали и целували "приятелски".

Показанията на Радева се разминаха с тези на служителите и съда направи очна ставка, за да установи дали в часовете след катастрофата Радева се е качвала в апартамента на Семерджиев.

Пред съда Радева отрече да е била управител в автомивката, тъй като не била компетентна. Отрече да знае, че Семерджиев е ползвал наркотици и чак на следващия ден разбрала, че той е причинил катастрофата. В съда я придружаваше Мирослав Якимов, който е полицай в 4-о РПУ и по време на катастрофата е бил на работа и пратен на мястото на инцидента.

Пред медиите обаче Симона Радева запази пълно мълчание - вижте:

Снимки: БГНЕС

Делото срещу Георги Семерджиев започна по същество в Софийския градски съд. Семерджиев ще отговаря за общо 5 престъпления, извършени на 10 юни, както и на 5 юли тази година.

В обвинителния акт пише, че мъжът е карал с включена полицейска лампа, със скорост 166 км/ч, без шофьорска книжка и под въздействието на наркотици. Автомобилът е преминал на червен светофар.

За тежката катастрофа на бул. "Черни връх" обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост, като действието е извършено под въздействието на метамфетамин, Семерджиев е избягал от местопроизшествието, случаят е квалифициран като особено тежък.

Предвиденото наказание е от 5 до 20 години затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ завърши световното първенство по футбол като лидер в телевизионния ефир
БНТ завърши световното първенство по футбол като лидер в телевизионния ефир
Кралят на Норвегия е в болница с инфекция
Кралят на Норвегия е в болница с инфекция