НОВИНИ

"Българската Коледа" в помощ на 14-годишния Николай, който има затруднения с движението

Ерика Шаумян
от Ерика Шаумян
21:23, 16.12.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Българската Коледа" продължава да помага за лечението на стотици тежкоболни деца у нас. Сред тях е и 14-годишният Николай, който от години се бори да продължи да ходи самостоятелно.

14-годишният Николай от София се бори с мускулна дистрофия тип "Дюшен" вече 10 години. Заболяването се предава генетично от майката към сина и води до прогресивна загуба на способността за придвижване. Мария забелязала проблема, когато момчето ѝ било на 3.

"Стори ми се странно, че той не се качва по стълбите както нормалните деца - крак след крак, а слага единия и след това добавя другия. Другият проблем беше клякането. Дълго време, вече той проотрасна, 2- 3-годишен, не можеше да кляка. Да кажем, ако играе на детска площадка, той сяда, вместо да клекне", каза Мария Балтова-Йовкова.

Днес Николай е осмокласник в Националната гимназия по прецизна техника и оптика. А най-голямото предизвикателство пред него в училище са стълбите.

"Затруднявам се по стълбите и асансьорите са много малко и се изморявам доста от това".

В България случаите като неговия са по-малко от 100. Не за всички обаче е възможна рехабилитация.

"Лечението е комплексно и е много скъпо. Това е самата истина. Децата трябва да получават отнякъде нещо, защото ние извършваме социална дейност в несоциална държава", коментира д-р Слава Христова, рехабилитатор.

От 2014 година насам "Българската Коледа" помага на Николай. Благодарение на инициативата, той ходи на рехабилитация и се включва в експериментална генна терапия.

"Имаше доста позитивен ефект. На неговата възраст голяма част, почти всички деца не могат да ходят, а при него този процес успяваме да го запазим", каза майката на Николай.

От месец май насам обаче експерименталното лечение е спряно. А семейството на Николай очаква използваните до момента медикаменти да бъдат одобрени за употреба в ЕС. Всички се надяват процесът да приключи по-бързо и не губят надежда. Докато чака, Николай се грижи и за малката си сестра.

Баткото често приготвя сладкиши за момиченцето. И двамата мечтаят за коледно чудо, което да им позволи да вървят един до друг завинаги.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Льо Авър поднесе изненада и се справи с Ница в мач от Лига 1
Льо Авър поднесе изненада и се справи с Ница в мач от Лига 1
Черноморец Бургас победи Берое у дома за успех №12 в НБЛ
Черноморец Бургас победи Берое у дома за успех №12 в НБЛ