НОВИНИ

Български ученици спечелиха 5 медала на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

български ученици спечелиха медала международната олимпиада астрономия астрофизика
bnt avatar logo
от БНТ
16:09, 19.08.2023
Чете се за: 01:37 мин.
Още
Слушай новината

Български ученици спечелиха пет медала на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се провежда в Полша, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Състезателите ни се конкурираха с 260 участници от 52 държави, като завоюваха един златен, три сребърни и един бронзов медал.

Златният медал спечели Баян Гечев - ученик в 11 клас в Софийската математическа гимназия (СМГ). Той за втори път е в състава на националния отбор по астрофизика.

Сребърните отличия заслужиха Лора Лукманова от 10 клас в СМГ, Владимир Миланов от 12 клас в Националната природо-математическа гимназия и Михаил Банков, който е 12 клас в Математическата гимназия в Плевен. Бронзът завоюва дванадесетокласникът Константин Кръстев от Приридо-математическата гимназия в Бургас.

Ръководители на българския отбор са Никола Каравасилев от Първа частна математическа гимназия и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН.

16-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Полша е присъствено. Форумът започна на 10 август и продължава до 20 август.

Българските състезатели, участвали в олимпиадата по астрономия и астрофизика, са спечелили към 2022 г. общо 53 медала: 13 златни, 18 сребърни, 22 бронзови, отбелязват от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в разпространено съобщение до медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Тухел се надява Мануел Нойер да се завърне към тренировките в следващите 2-3 седмици
Томас Тухел се надява Мануел Нойер да се завърне към тренировките в следващите 2-3 седмици
Големият финал Испания - Англия НА ЖИВО по БНТ 3
Големият финал Испания - Англия НА ЖИВО по БНТ 3