Българските неделни училища в чужбина също ще обучават в електронна среда

от БНТ
11:04, 23.09.2020
Чете се за: 00:32 мин.
Още
българските неделни училища чужбина също обучават електронна среда

Българските неделни училища в чужбина също получават възможността да провеждат обучение в електронна среда при извънредни обстоятелства, реши правителството.

С цел осигуряване на по-ефективен достъп до обучение учениците от училищата, които не предлагат електронно обучение, ще могат да се включват в друго неделно училище по електронен път. За това те ще получават и удостоверения.

Снижава се и минималният брой кандидат-студенти в група от 10 на 5 за подготовка по български език и литература, история и цивилизации и география и икономика. Промените са част от политиката за намаляване на ограниченията за продължаване на образованието в български висши училища.

Допуска се вече да участват и ученици от втори гимназиален етап на средно образование от българско неделно училище в чужбина.

Въвеждат се и разпоредби с цел повишаване на контрола и прозрачността при разходване на средствата, предоставяни от българския държавен бюджет за организиране на дейностите в неделните училища.

Всяка година от него се осигурява финансиране както за обучението в чужбина, така и за допълнителни училищни дейности за съхраняване на националното самосъзнание, култура и традиции.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов инспектира с хеликоптер строежа на "Балкански поток"
Борисов инспектира с хеликоптер строежа на "Балкански поток"
Временно спират пропуска на автомобили през ГКПП "Лесово" - "Хамзабейли"
Временно спират пропуска на автомобили през ГКПП "Лесово" - "Хамзабейли"