НОВИНИ

Българските зърнопроизводители са готови да протестират в Брюксел

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
10:07, 18.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Българските зърнопроизводители са готови да протестират в Брюксел, ако Европейският съюз не вземе мерки относно потока пшеница и слънчоглед от Украйна.

По думите на председателя на Българската аграрна камара Костадин Костадинов единственото решение е спиране на вноса от Украйна или мерки, които да гарантират, че украинската продукция минава транзит през страната, каквато беше идеята на договорените коридори.

България се оказва под голям натиск със създаването на транзитните коридори, а тепърва е започната работата по нова наредба за движението на украинското зърно.

"Тук имаме много голям натиск и много голям внос на слънчоглед. Половината слънчоглед, който е излязъл от Украйна, е влезнал в България", заяви Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара.

Войната е нарушила и нормалната търговия в Черноморския регион по дългосрочните договори на българските зърнопроизводители.

"В момента се предлага по-евтино зърно и от Русия, и от Украйна, защото са двете най-големи страни и изходът на България по отношение на износа в Черно море е много затруднен. Всички мултинационали, които закупуват, се насочват към по-евтиното зърно", допълни Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите смятат, че проблемът с украинското зърно не може да бъде решен с изплащането на обезщетения.

"Искаме мерки като транзитни такси за преминаване, за гарантиране на тези коридори, което е много по-важно от средства, които се предлагат", каза още Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара.

Земеделските кооперации в страната се събират на среща в Арбанаси. Очаква се на срещата им да има представители на земеделското министерство.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Пеев стана световен шампион по плуване за хора с трансплантирани органи
Георги Пеев стана световен шампион по плуване за хора с трансплантирани органи
В Пловдив отбелязват Международния ден за опазване на паметниците на културата с отворени врати в Голямата базилика
В Пловдив отбелязват Международния ден за опазване на паметниците на културата с отворени врати в Голямата базилика