НОВИНИ

Путин посети щабовете на военното командване в Херсон и Луганск

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:37, 18.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Руска атака срещу украинския град Херсон отне живота на един човек, а 9 са ранени. Нападението стана след посещение на руския президент в областта. От Кремъл днес разпространиха видео със срещите на Путин с командирите в частично окупираните от Русия Херсонска и Луганска област. Съобщенията на Русия, обаче, точно в кой ден е било посещението на руския държавен глава, са противоречиви.

Посещение, което руският президент предприема изключително рядко. В прессъобщението на Кремъл се посочва, че Путин е посетил щабовете на руските войски, воюващи в Украйна.

"За мен е важно да ви изслушам, да чуя вашите мнения. Бих искал да започнете доклада си за ситуацията в района на Херсон, след това - за Запорожие", заяви Путин.

Москва анексира Херсонска и Луганска област през септември заедно със Запорожка и Донецка област. В края на миналата година, обаче, руските войски се оттеглиха от Херсон, губейки единствената регионална столица, която беше изцяло под техен контрол. Сега Херсонска и Луганска област са смятани за частично контролирани от Русия.

На войниците Путин е подарил копие на икона.

"Това е една от реликвите на руските сили – икона, притежавана от един от най-награждаваните военни министри на руската армия през XIX век", заяви Путин.

Във видеото Путин споменава, че Великден предстои. Говорителят на Кремъл обаче твърди, че визитата е била вчера.

"Вчера беше. Наистина президентът казва, че Великден предстои, но нашият Великден продължава 40 дни. Сега празнуваме Великденска седмица", заяви Дмитрий Песков.

От началото на войната Путин пътува до окупираните от Русия райони за втори път. Миналия месец той посети Мариупол, който премина под контрола на Москва през май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте битките за медалите от Европейското първенство по борба по БНТ 3
Гледайте битките за медалите от Европейското първенство по борба по БНТ 3
Подновиха инспекциите след риск за износа на украинско зърно през Черно море
Подновиха инспекциите след риск за износа на украинско зърно през Черно море