НОВИНИ

Българско изобретение улеснява проверката на границите

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:26, 19.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Българско изобретение може да стопи опашките на границите. Софтуерна компания е направила машина, която за секунди проверява COVID сертификата без да разкрива никакви лични данни. Преминаващите през граничните пунктове дори могат да се обслужват сами, като само при сигнал от машината за проблем, служител на РЗИ може да се намеси.

10 секунди - толкова са необходими на машината, за да сравни данните на дигиталния сертификат с документа за самоличност.

Слагаме документ за самоличност - може да бъде лична карта, шофьорска книжка или паспорт. Сканира се - това е моята лична карта, моят сертификат. Валиден сертификат - зелена светлина.

При опит с лична карта на един човек и валиден сертификат на друг човек - машината подава светлинен сигнал за несъответствие. Разпознава валидни, но изтекли сертификати, както и фалшификати. Основното предимство е, че се спестява много време и човешки труд.

"Хубавото е, че не е необходимо една машина да бъде обслужвана от един служител на Регионалната здравна инспекция. Със светлината, която визуализираме при съответните казуси, служителите на РЗИ могат само да наблюдават и при необходимост, при несъответствие, да предприемат мерки", заяви Искра Найденова, управител на софтуерната фирма.

Възможността за автоматична съпоставка на документите ще направи невъзможно преминаването на граница с фалшификати. Здравното министерство е потвърдило, че устройството може да се използва за проверка на цифровия сертификат и е съобразено с европейските разпоредби. Интерес към него вече има от няколко европейски държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Атанасов: Имаме готовност за парламентарна комисия, която да разследва подслушването на политици
Ген. Атанасов: Имаме готовност за парламентарна комисия, която да разследва подслушването на политици
Волейболистите стартираха подготовка
Волейболистите стартираха подготовка