НОВИНИ

Опашки на ГКПП "Калотина" - каква е причината?

Айше Сали
от Айше Сали
18:25, 19.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Опашки на ГКПП "Калотина" в последните два дни. На "Калотина", откъдето преминава и потокът от турски гастарбайтери в Германия, които летуват в Турция, само за 2 дни са обработени документите на 104 хиляди пътници. Зрител на БНТ е сигнализирал, че сутринта е чакал близо 6 часа.

В момента ситуацията е спокойна, в сравнение със събота и неделя. Ако са транзитни, пътниците могат да използват и другите гранично-пропускателни пунктове на границата със Сърбия - "Връшка чука", "Стрезимировци", "Брегово" и "Олтоманци".

21 000 леки автомобила са преминали през почивните дни през "Калотина", в които е имало повече от 104 хиляди пътници.

"Има представители на РЗИ, които проверяват пътуващите относно COVID мерките, създава се напрежение и чакане на самия пункт. Самите служители на РЗИ, които упражняват този контрол, не бяха достатъчни, ходиха като зиг-заг между колите да проверяват ваксинационните сертификати и COVID тестовете", разказа Максим Шилов.

На границата е създадена организация, с която след като се премине през паспортен контрол полицаите упътват хората, които трябва да представят своите PCR тестове и ваксинационни сертификати на инспекторите на Регионалната здравна инспекция, а останалите, които преминават транзитно, преминават по друга посока, за да няма струпване.

Те обаче трябва да преминат през България в рамките на 6 часа и да напуснат страната през друг гранично-пропускателен пункт, иначе подлежат на санкция.

"Във връзка с епидемичната обстановка, която е от година и половина вече, миналата година туристите не пътуваха поради многото ограничения и тази година, най-вероятно затова, се повиши многократно пътникопотокът, защото ограниченията на много места паднаха и използват да пътуват", заяви старши инспектор Венелин Павлов от Гранична полиция.

"Хората са малко изнервени. И то не малко са изнервени, защото сутринта опашката беше безбожна и те не знаят за какво става въпрос. И като гледат, че някои коли преминават транзитно и решават, че ние си избираме - вас ще спрем, вас няма да спрем и затова са тези сигнали", допълни Иван Петров, инспектор от РЗИ-София-област.

Увеличен е броят на служителите на РЗИ, които следят за представянето на PCR тестове. В момента тече и ремонт на автомагистрала "Европа" от 1-вия до 15-ия километър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шпионски игри: Софтуерът "Пегас" е следил над 50 000 телефонни номера
Шпионски игри: Софтуерът "Пегас" е следил над 50 000 телефонни номера
Кола излетя над мантинелата на Е-79 край Враца, четирима са пострадали
Кола излетя над мантинелата на Е-79 край Враца, четирима са пострадали