НОВИНИ

Ограничения за влизащи в България: Нови държави влизат в "червения списък"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:50, 19.07.2021 (обновена)
15192
Чете се за: 04:45 мин.
Още
Слушай новината

От полунощ още държави са включени в "червената зона", което означава, че влизането на български граждани от тях става само с отрицателен PCR тест, а за чужденци е напълно забранено.

Сред тези с най-висок риск са Великобритания и Испания.

Британският вариант все още е доминиращ в България, но до месец и половина той ще бъде изместен от варианта "Делта". Затова предупреди в предаването "Денят започва" дирeкторът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

В "червена зона" вече попадат и Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт.

За Европа държавите в "червена зона" с най-висок риск на база брой заболели към момента са Кипър, Великобритания, Северна Ирландия и Испания. При пристигане от тези държави, както и от редица други в света като Куба, Доминикана, Малдиви, Фиджи и Кувейт например, за българските граждани е задължително представянето на PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването.

"Ако я нямат се поставят под карантина за 10 дни, но, ако си направят веднага след пристигането и я представят по имейл в РЗИ, карантината се отменя", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Чужденци от страните в "червената зона" не се допускат у нас. За гражданите на Португалия и Русия се изисква отрицателен PCR тест. Той е задължителен и за българските граждани без значение дали притежават сертификат за ваксина.

Потенциалната възможност да си приносител на COVID, независимо, че си ваксиниран, е причината за влизащите от държавите в "червената зона" да се изисква не друг, а само PCR тест.

Доц. Кунчев: PCR е необходим при влизане в България, защото гарантира, че лицето не е носител на заболяването

На въпрос на БНТ дали това изискване няма да обезсърчи и малкото хора, които са решили да се ваксинират Ангел Кунчев отговори:

"Европейският сертификат за ваксинация дава много по-голяма свобода на придвижване особено в рамките на Европейския съюз", допълни доц. Ангел Кунчев.

В европейското споразумение обаче била предвидена така наречената рязка спирачка и взимане на допълнителни мерки при рязко нарастване на броя на заболелите, обясни Кунчев.

Призна обаче, че, ако той е министър на туризма, тези нови мерки биха го притеснили сериозно, още повече, че се очаквало скоро и Гърция да влезе в "червената зона".

"То и сега ме притеснява, защото разбирам, че е пречка. Само че моите отговорности са колкото се може да пазя България от вносни варианти, да забавям скоростта на тяхното разпространение, с което да дадем повече увереност на хората, че няма да се достигнат върхови стойности на заболеваемостта", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В студиото на "Денят започва" директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова каза, че засега Делта-вариантът не доминира у нас. Той обаче все повече набирал скорост и до месец и половина щял да измести британският.

"Според едно последно проучване, оказва се, че 100 пъти е по-висок вирусният товар в горните дихателни пътища при заразяване с Делта-варианта. И това, за което говорим в последните седмици - предава се 50% по-лесно от алфа-вариант, който пък се предава 50% по-лесно от изходния вариант. Така че, като ги съпоставим, оказва се, че два и половина пъти се предава по-лесно делта-вариантът", каза още проф. Ива Христова, директор на НЦЗП.

Здравното министерство работи по потенциална възможност PCR-ите в България да станат безплатни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Има ли забавяне на туристи при преминаване през Летище Варна
Проверка на БНТ: Има ли забавяне на туристи при преминаване през Летище Варна
Ледени близалки разхлаждат мечките от парка в Белица
Ледени близалки разхлаждат мечките от парка в Белица