НОВИНИ

46-ият парламент ще заседава отново в старата сграда

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:30, 19.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

46-ият парламент ще заседава отново в старата сграда. За това се разбраха политическите сили на неформална среща. Само ГЕРБ са се обявили заседанията да се провеждат в новата сграда или бившия Партиен дом. Засега не е ясно кой ще бъде предложен за председател на парламента. От "Изправи се! Мутри вън!" смятат да подкрепят Ива Митева, ако тя бъде предложена отново от "Има такъв народ".

И този път депутатите ще работят в сградата с надпис "Съединението прави силата", както през април пожелаха от формацията на Слави Трифонов. Днес от "Има такъв народ" отказаха да отговорят на въпросите на журналистите. Отказаха да говороят и след срещата.

От ГЕРБ определиха организационния разговор като конструктивен. Кого ще подкрeпят като председател на парламента ще решат на парламентарна група утре. Поискали са в дългосрочен план да се реши връщането в новата сграда.

Все пак, държавата инвестира много пари в една много модерна сграда и в една много модерна зала и смятам, че все пак трябва да я използваме. На този етап единствено ние имаме такова желание, но не е най-важно това нещо, каза Александър Ненков.

От БСП бяха лаконични, че не трябва да се предизвестяват нещата. Дали Кристиян Вигенин и този път ще е предложението им за зам.-председател на парламента, не е ясно.

Има няколко важни въпроса - как ще протече заседанието в сряда, кой как ще го открие. Процедурите ще уточним - имената утре и в сряда, каза Вигенин.

От "Демократична България" също не са обсъждали кого ще подкрепят за председател на Народното събрание. Още не са срещали с "Има такъв народ", но очакват разговори след откриването в сряда.

Ние сме показали желание за диалог. Така че, времето ще покаже дали. Знаците бяха, че след сформиране на парламента, парламентарните групи ще почнат да си говорят, така че предстои да видим, каза Надежда Йорданова.

От ДПС също ще решават за подкрепа и действията им в следващите дни.

Ива Митева бе избрана за председател на НС без нито 1 глас против

От "Изправи се! Мутри вън! потвърдиха че са се виждали с "Има такъв народ" преди оттгелянето на проектокабинета им и очакват нови разговори за подкрепа, но вече в парламента.

Аз лично бих подкрепила Ива Митева , ако това е вашия въпрос, но да изчакаме да видим какви предложения ще бъдат направени. Нашият кандидат за заместник е г-жа Татяна Дончева, тя се справи блестящо в 45-тия парламент, каза Мая Манолова.

Първите заседания на парламентарните групи на партии от 46-тото Народно събрание са насрочени за утре.

Клетвата на депутати и откриването на новия парламент можете да гледате на живо в сряда по БНТ1 и на bntnews.bg.

Специалното ни студио 46 ПАРЛАМЕНТ: ФОРМУЛАТА НА ВЛАСТТА започва в 8.00 часа в сряда, 21 юли с водещи Поли Златарева и Христина Христова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата: Политици и кандидат-депутати не са подслушвани, разследването е прекратено
Прокуратурата: Политици и кандидат-депутати не са подслушвани, разследването е прекратено
Мария Бакалова стана "Посланик на дестинация България" (Снимки)
Мария Бакалова стана "Посланик на дестинация България" (Снимки)