НОВИНИ

Ива Митева бе избрана за председател на НС без нито 1 глас против

ива митева рупчева такъв народ новият председател
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 15.04.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Политика
Слушай новината

Юристът Ива Митева, издигната от "Има такъв народ", беше избрана за председател на Народното събрание без нито един глас против. Тя получи подкрепата на всички политически сили, без ГЕРБ, които гласуваха - въздържал се. Досегашният председател Цвета Караянчева отново седна на председателската трибуна, но като заместник на Митева.

Коя е Ива Митева?

Ива Митева е завършила право в СУ, юрист с дългогодишен опит в администрацията на Народното събрание, започва като експерт и стига до директор на дирекция. Втората кандидатура за председател на парламента беше на Цвета Караянчева, но тя получи подкрепа само от своите съпартийци. Повод за първия сблъсък в новия парламент станаха правилата за избор на председател.

Новите депутати положиха клетва, тези под карантина - се заклеха онлайн

От "Има такъв народ" предложиха да има общо гласуване с вдигане на ръка, от ГЕРБ обаче поискаха поименно всеки депутат да заяви позицията си. Предложението на ГЕРБ беше отхвърлено. След иронична забележка на Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" по адрес на Цвета Караянчева, от залата се чу и възглас "мутри". Това провокираха реакцията на Вежди Рашидов от ГЕРБ.

"Бих искал да отправя един апел парламентаризмът и функцията на председателя на парламента да не служи като срамно смокиново листо, което прикрива срамотите на ГЕРБ и управлението на Борисов. И да ви помоля, този титаничен интелект, да върнем гордостта на Кърджали, където му е мястото", каза Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

"Много моля да не позволявате от това място квалификации от сорта на мутри, защото това е доста неприятно за над 200 човека. Аз не съм мутра, посочете кой е, аз не съм мутра", каза депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

"Уважаеми дами и господа, моля да се въздържате. Нека пред очите на целия български народ, който ни гледа, да не си разменяме обиди и да се превърнем в пазар", каза временният председател на Народното събрание от "Има такъв народ" Мика Зайкова.

След като Ива Митева зае мястото си на парламентарната трибуна и пое ръководството на заседанието, благодари за доверието и призова колегите си да положат усилия за диалог и висока парламентарна култура.

Всичко за откриването на 45-ото Народно събрание вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер“ ще получи България
Борисов: Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер“ ще получи България
Задържан е полицай от СДВР
Задържан е полицай от СДВР