НОВИНИ

Майстори на скейтборда мериха сили край морето

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 19.07.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

През уикенда град Царево беше домакин на единственото скейт състезание за този сезон - "Цар Атак". То се състоя за първа година в морския град. Най-добрите български скейтъри премериха сили с конкуренти от още няколко държави.

Мартин Атанасов кара скейтборд от 8-годишен. През годините е печелил десетки международни състезания и европейски шампионати. Последно участва и в Световното първенство по скейтборд. Разказва ни, че от малък живее на ръба, но въпреки това не използва предпазна екипировка. Според него точната формула за успех се крие в упоритостта и смелостта, но не в прекалени дози.

"Аз съм роден в град Петрич. Там няма рампи или хора, които да ми показват трикове. Започнах сам на улицата. Слава богу, не съм имал много сериозни контузии. Тук-там съм си счупвал китката. Всеки спорт крие опасности, но всичко е до теб самият. Като те е страх е много по-голям шансът да се нараниш", каза Мартин пред нашата камера.

Със силни емоции и огромна доза адреналин протече скейт състезанието "Цар Атак". 30 скейтъри от България, Дания и Сърбия едновременно се забавляваха и съревноваваха за първото място. Участниците представиха умения в два стила -"стрийт" и "каране в басейн", което все още у нас е малко познато.

Организаторът на събитието Мартин Дечев разказва, че това е стил, измислен от сърфисти през 60-те години на миналия век. Когато нямало вълни в морето, те слагали колелца на сърфовете си. От тази практика всъщност възниква скейтбордингът.

Въпреки емоцията по време на състезанието, любителите на екстремните спортове споделиха, че нямат подходящи условия, където да провеждат тренировки и състезания.

"За радост вече има няколко спортни площадки - в Бургас, тук в Царево, Поморие, Добрич. За жалост няма в големите градове. Това е олимпийски спорт - в София, в Пловдив хиляди деца спортуват, но няма адекватна спортна площадка", допълни организаторът Мартин Дечев.

В скейт състезанието "Цар Атак" най-добрите спортисти получиха парични награди и отличия за участие.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ледени близалки разхлаждат мечките от парка в Белица
Ледени близалки разхлаждат мечките от парка в Белица
Русия извърши успешно изпитание на свръхзвукова ракета
Русия извърши успешно изпитание на свръхзвукова ракета