НОВИНИ

Балкан (Ботевград) отказа Академик (Пловдив) за Топ 4 в НБЛ

bnt avatar logo
от Калоян Николов
11:41, 11.02.2021
Чете се за: 01:54 мин.
Български баскетбол
балкан ботевград отказа академик пловдив топ нбл

Баскетболния шампион на България - Балкан (Ботевград) завърши с победа втория етап в Националната баскетболна лига. В мач от 17-я кръг отборът на Йовица Арсич надигра като гост Академик със 70-81 след оспорван мач в Пловдив, белязан от множество обрати.

Силнo включване на Божидар Аврамов в третата част с четири тройки обаче отказа опитите на пловдивчани за успех. Така балканци завършват второто завъртане трети с актив 11-5, а Академик (Пловдив) е шести с актив 7-9.

Следва пауза от две седмици заради мачовете на националния отбор от квалификациите за ЕвроБаскет 2022, а третият етап на НБЛ ще започне на 27 февруари.

Мачът започна доста оспорвано като двата отбора си размениха множество пъти водачеството в първата част. Две поредни тройки на Бачев изведоха за кратко домакините напред при 12-10, но Балкан се върна, а играта продължи да върви кош за кош. Тройка в последните секунди на Гуджино изведе домакините напред с 3 точки след първата част (19-16).

Пловдивчани разчитаха предимно на стрелба отдалеч като втората четвърт започна с две тройки за домакините, които поведоха за първи път с 5 точки (25-20) две минути след началото на втория период. Аврамов и Джордан също бяха точни от линията за три за ново поредно равенство 25-25 в средата на втората.

И двата тима допуснаха доста пропуски като имаха едва по един кош от игра за няколко пъти. Балкан успя да се възползва от грешките на съперника и въпреки че имаше шанс да увеличи аванс, на почивката успя да задържи минимална преднина от една точка (33-34).

Второто полувреме започна с доста грешки в играта ни и серия 13-0 за домакините (46-37) малко повече от 4 минути след началото й. Две поредни тройка на Митко Димитров и Аврамов спряха сушата в редиците на Балкан (46-43). В този момент обаче и Бачев бе точен, за да отдалечи отново своя тим с 6 точки преднина. Аврамов продължи точната серия от дъгата, вкарвайки четвърта тройка, за да доведе мача до равенство 49-49.

Балканци направиха серия 12-3, но домакините си върнаха водачеството отново за няколко минути. Две минути и 14 сек. преди края на третата част ботевградчани сътвориха пълен обрат в мача. 53-55 след кош на Грозев и асистенция на Аврамов на бърза атака. 30-годишният гард бе под пара като държеше нашите напред в мача.

Тимът на Йовица Арсич пое контрола в мача, а тройка със сирената на Давонтей Джордан даде точно 10 аванс на “зелените” след третата.

Последната част започна с ниска резултатно като нашите имаха един кош от игра в първите 4 минути. Те имаха шанс да качат на няколко пъти аванс, за да успокоят темпото на игра, но не успяваха да реализират атаките си и Академик свали на няколко пъти разликата на 6 т. Малко повече от 3 минути преди края шампионите за първи път качиха аванс над 10 т.(63-74).

Домакините нямаха намерение да загубят и правеха всичко възможно да върнат отново интригата. Тройка на Сияни минута и половина преди края отново даде комфортна преднина от 12 т. и до края балканци удържаха успеха.

Божидар Аврамов бе най-резултатен за успеха с 20 точки (5/9 от тройката), (4 в третата част). С 14 точки и 6 асистенции завърши Митко Димитров, а по 11 вкараха Сияни Чеймбърс и Давонтей Джордан, който овладя и 12 борби. С 10 завърши Николай Грозев.

За Академик най-много 17 имаше капитанът Васил Бачев. Дабъл-дабъл от 15 борби и 13 точки имаше Йере Вучица, а 12 точки и 7 борби имаше Обрад Томич.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай посреща Лунната нова година (Снимки)
Китай посреща Лунната нова година (Снимки)
Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за концесиите
Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за концесиите