НОВИНИ

Балкан победи Левски Лукойл и запази живи шансовете си за финала

bnt avatar logo
от Калоян Николов
10:46, 10.05.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Баскетбол
балкан победи левски лукойл запази живи шаносвете финала

Балкан (Ботевград) показа страхотна игра в третия решителен мач и спаси полуфиналната серия с Левски Лукойл. Тимът от Ботевград победи у дома своя съперник със 100-81 след изключителна игра през целия мач и продължава битката за място на финал.

Ботевградчани водеха през целия мач като разликата му дори стигна 19 в края. В третата част тимът остана без своя старши-треньор Йовица Арсич заради дисквалифиция след две технически, както и без един от своите лидери Крис Минков, но се мобилизира максимално и въпреки че загуби за кратко аванс успя да спечели двубоя. Така балканци намалиха изоставането си в полуфиналната серия до 2-1.

Мачът започна добре за домакините от Ботевград със силно включване на Крис Минков, който вкара две тройки и кош и серия 7-2. Левски изпусна доста атаки, а Балкан почти нямаше пропуск и увеличи аванса си за на 9 за 14-5. Дарко Балабан се включваше стабилно под коша, за да направи двуцифрена разлика в полза на домакините в средата на периода (14-6). Левски имаше два коша от игра за това време. Последва таймаут в редиците на гостите, с който те се опитаха нещо да променят, но и след това Балкан продължи да бележи за +12 точки разлика. За кратко "сините" намалиха аванса на "зелените" на 5 пункта, но след първата част балканци запазиха аванс от 8 точки (24-16).

Тройка не Брейзълтън, която бе едва втора за "сините" , свали аванс от 10 точки на Балкан, но тройка на Крис Минков върна преднината на ботевградчани. Оспорвана се запази частта, а Балкан наказваше всяка грешка на бърза атака и държеше дълго двуцифреното си предимство. Левски подобри успя да навакса изоставането си с няколко поредни тройки. Баскетболистите на Константин Папазов вкараха 5 през втората част, след като имаха само 1 в първата и на почивката свалиха под 10 (47-40). За сравнение във втория мач Балкан имаше 25 точки на почивката срещу 47 в третия мач. Балкан имаше и почти двойно повече борби на почивката (25-15).

Балкан остана без Крис Минков в началото на второто полувреме, след като изкълчи глезена. За максимално време гостите от София свалиха разликата (47-45). Секунди след това Балкан бе сполетян от още две неудачи като старши-треньорът бт изгонен след две поредни технически за по-малко от 2 минути. Несъмнено това повлияе в играта и малко след това Левски свали за първи път на една, но Вутев вкара много важна тройка и кош. Балкан се мобилизира максимално в този момент, за да поведе с 6. Тройка на Минчев обаче скъси пак на 3. В този момент Балкан играеше с петица основно с българи и бе наказан именно от бившия си капитан Венци Петков, който изравни за 63-63. 1:50 преди края на периода Левски обърна за първи път от начало на мача, но за кратко. Последваха няколко равенства и игра на нерви, но Балкан успя да поведе пак с 6 (73-67) преди началото на финалната част.

Действащите шампиони поведоха за първи път от дълго време с 9 след тройка на Станимир, а важно включване на Митко Димитров направи разликата пак 10 т. (80-70). Балкан се бореше със зъби и нокти за всяка топка под коша и поведе с 19 пункта.

Седем играчи на Балкан завършиха с двуцифрен актив. Дарко Балабан бе най-резултатен за успеха с дабъл-дабъл от 20 точки и 13 борби. Давонтей Джордан имаше 17 и 6 борби, а по 14 Митко Димитров и Крис Минков, който се контузи в началото на третата част. Станимир Маринов отбеляза 13 и направи 6 асистенции, а с по 10 точки завършиха Денислав Вутев и Божидар Аврамов, който направи и 7 асистенции.

За Левски Лукойл най-много 18 и 10 борби имаше Кийт Бенсън. 15 Брейзълтън, а по 13 имаха Чавдар Костов и Венци Петков. Йордан Минчев отбеляза 11.

Четвъртият мач от серията, в който Балкан ще се бори за изравняване, е във вторник на 11 май отново в Ботевград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лек прогрес за Пиронкова и Томова в ранглистата
Лек прогрес за Пиронкова и Томова в ранглистата
От днес стартира имунизирането на лица, записани в електронния портал с РНК ваксина
От днес стартира имунизирането на лица, записани в електронния портал с РНК ваксина