НОВИНИ

Балкан поведе на Академик в битката за бронза на НБЛ

bnt avatar logo
от Калоян Николов
12:22, 19.05.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Български баскетбол
балкан поведе академик битката бронза нбл
Снимка: Стоян Христов
Слушай новината

Действащият шампион на България по баскетбол - Балкан (Ботевград) спечели първия мач от серията за бронза на Националната баскетбола лига срещу Академик (Пловдив). В двубой, игран в "Арена Ботевград", тимът на Йовица Арсич се наложи над своя съперник с 82-68 т.

Така ботевградчани са на една победа от трето място в шампионата през настоящия сезон, тъй като в тази серията на малкия финал се играе до две победи от три мача.

Втората среща е в четвъртък на 20 май в Пловдив. За първи път мачът ще бъде пред публика след последната заповед на Министерството на здравеопазването, която разрешава до 50% достъпа на публика при спортни мероприятия на закрито.

Срещата започна оспорвано с няколко обрата в първите 5-6 минути. След това Балкан вкара няколко тройки поред, за да направи серия 12-2 и да поведе с най-голямата разлика от 7 до момента при 21-14. За кратко Гуджино свали на 4, но след първата част домакините водеха с 8 точки (25-17). Сияни Чеймбърс вкара пета тройка за Балкан (и общо негова трета), за да направи двуцифрена от 12 точки разликата малко след началото на втората.

Академик направи серия 8-0 за две минути, за да намали само на 4 пасива си 33-29. Гостите намаляваха на няколко пъти пасива си, но стрелбата от тройката на "зелените" продължаваше да влиза. Пловдивчани се възползваха от всеки пропуск в защита на Балкан, за да свалят на 5 т. изоставането си малко преди почивката (43-38).

Предимството на Академик през първото полувреме бе предимно в точките от бърза атака, но все пак Балкан увеличи на 7 след 20 минути.

Двата тима започнаха в бавно темпо в защита и доста пропуски в атака второто полувреме, а Бачев свали на 5 отново (51-46). Другият гард Карсън натрупа четири фаула. Пловдивчани не успяха да се възползват от този момент и позволиха разликата отново да скочи. За първи път тя достигна 13 малко преди края на третата, но след нея Академик не се отказваше и я направи пак 9. Дълго време в последната част Балкан задържа без проблем двуцифрена преднина и спечели двубоя.

Сияни Чеймбърс и Дарко Балабан бяха най-резултатни за успеха на Балкан с по 16 точки. Николай Грозев имаше 14, а 12 отбеляза Станимир Маринов.

Йере Вучица бе най-полезен за Академик, който вкара почти половината точки на отбора - 27. Васил Бачев вкара 13, с 10 завърши Николай Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков: За чистка и дума не може да става
Бойко Рашков: За чистка и дума не може да става
Служебното правителство се събира на извънредно заседание
Служебното правителство се събира на извънредно заседание