НОВИНИ

Банов: Всички продължаваме да сме ученици в голямото училище на живота

банов всички продължаваме сме ученици голямото училище живота
bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 24.05.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Министър Боил Банов поздрави творците и дейците на българската култура и учителите и учениците в училищата по изкуствата и по културата по случай светлия празник 24 май.

"Всички ние продължаваме да сме ученици в голямото училище на живота", написа в приветствието си министърът на културата. Банов подчертава, че именно българската култура е било посланик на народа ни навсякъде по света.

"За мен е чест да Ви приветствам по повод един от най-обичаните и най-вдъхновяващи празници – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Днес, където и да се намираме по света, усещаме духа на обединението чрез словото. Виждаме светлината на това слово, огряла пътя ни на горди от постигнатото европейци.

През вековете на миналото народът ни се е срещнал с не едно изпитание. Но вярата и словото винаги са го опазвали в неговата целокупност. Вярата, че заедно сме по-силни, по-знаещи и по-можещи. И словото, което Светите братя Кирил и Методий сътвориха за нас и заедно с учениците си споделиха и с останалите славянски народи.

Всички ние продължаваме да сме ученици в голямото училище на Живота. Заредени с духа и с ценностите на работещите в читалищата и библиотеките, в музеите и в галериите, в сценичните институти, в образователните институции, в необятните полета на българската култура, се усещаме призвани да дадем своя принос в опазването на националната идентичност. Защото тя е характеристиката, която ни отличава, тя е ценното, с което се заявяваме пред света и пак тя е духовната спойка, която ни събира заедно в дни като днешния, за да предадем традицията на идните поколения.

Българската култура винаги е показвала своето високо присъствие и е била посланик на народа ни навсякъде по света. И ето, че днес пак тя е, която ни вдъхва вяра в собствените сили, обръща ни отново към възрожденските идеали и добродетели на народа ни, чертае ни перспективи отвъд настоящето, дава ни хоризонти.

От сърце желая на всички творци и дейци на българската култура, на децата, на учителите ни, които подготвят и градят бъдещото поколение създатели и пазители на културни ценности, много нови осъществени идеи. Вярвам, че заедно ще съумеем да запазим и пренесем в годините напред упоритостта на българския дух и волята ни да творим.

Честит празник!"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страховете на Горанов: И други сектори да не поискат по-ниско ДДС
Страховете на Горанов: И други сектори да не поискат по-ниско ДДС
Протест пред Министерския съвет: Отворете танцовите зали!
Протест пред Министерския съвет: Отворете танцовите зали!