НОВИНИ

Банско се подготвя за зимния сезон

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 28.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Гръцките туристи ще почиват у нас. След масовите откази на резервации от последните дни, от туристическия бранш са получили уверение, че задължителният PCR тест за ваксинирани гръцки граждани ще отпадне. В зимните ни курорти се подготвят за предстоящия сезон, а бизнесът очаква добър сезон.

В Банско почти всички, работещи в туристическата сфера, са ваксинирани почти на 100% и са готови да посрещнат гостите. От бизнеса казват, че са и обнадеждени, но и леко притеснени на прага на новия сезон заради разпространението на коронавируса.

От 1 декември ще отпадне изискването за PCR тест за ваксинираните гръцки граждани, който беше въведен по-рано тази седмица и доведе до масово анулиране на резервации.

Хотелиери в протестна готовност заради ковид ограничения и анулирани резервации

"Картината е двустранна, разбира се нагласите са винаги позитивни и с тази нагласа е и браншът - да имаме добър сезон и добри записвания. От друга стана е негативна, заради това, че икономически енергоносителите силно ни притеснява, както и ръстът на цените на продуктите, у а нашите цени вече са договорени. Ние ако пипнем цените, ще бъде символично, не искаме да плашим нашите туристи", казва Малин Бистрин, председател на туристическия съюз в Банско.

Курортите към момента са доволни от направените заявки и казват, че ако поне 30% от тях се изпълнят, ще имаме добър зимен сезон. Традиционно, българските туристи ще са най-много, очакват се гости и от съседните балкански страни. От Полша и Великобритания също има интерес за ски ваканции в Банско.

"Разговаряхме и с турски туристи - имаме индикации, положително се чуваме и с израелски партньори, руски контрагенти също ни се обадиха, така че имаме позитивни нагласи, стига атмосферата на пандемията да бъде контролирана", коментира още Бистрин.

С вкусни гозби и добро отношение в хотелите очакват първите гости. А от министерството на туризма призоваха за спазване на всички здравни разпоредби.

В Банско още следващата седмица ще дойдат доста студенти, които ще празнуват своя студентски празник. Към средата на декември любителите на зимни спортове ще могат да се спускат по склоновете на Банско.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейски вътрешни министри се срещнаха в гр. Кале заради кризата с мигрантите
Европейски вътрешни министри се срещнаха в гр. Кале заради кризата с мигрантите
Определиха състава на България за Световното по вдигане на тежести
Определиха състава на България за Световното по вдигане на тежести